Sve u jednom: ovo je trening koji osim kilograma skida i godine

 Sve u jednom: ovo je trening koji osim kilograma skida i godine
Tjelesna aktivnost važna je za očuvanje vitalnosti i zdravlja, a znanstvenici su nedavno otkrili da postoji vrsta tjelovježbe koja ima pomlađujući učinak na organizam, objavljeno je u časopisu European Heart Journal.

Kad smo kod brisanja bora i skidanja godina, nema boljeg od kardio treninga. Nećete pogriješiti odlučite li se za trčanje, plivanje ili vožnju biciklom, poručuju znanstvenici iz Lepiziga. U studiji koju su proveli sudjelovalo je 266 osoba koje su bile podijeljene u dvije skupine.

"Za razliku od kontrolne skupine, kod skupine koja je odrađivala treninge visokog intenziteta uočeno je produljenje telomera i povećanje telomeraze (enzima koji hrani telomere) - oboje su ključni za život stanica i njihovu regeneraciju, odnosno za zdravo starenje. S druge strane, trening snage nije utjecao na obnavljanje telomera", objašnjava voditelj studije prof. Ulrich Laufs sa Sveučilišta u Leipzigu.

Telomeri su završeci kromosoma, svojevrsne kapice koje štite DNK. Sa starenjem se telomeri skraćuju i gube svoju funkciju zbog čega dolazi do odumiranja stanica.

Ovo nije prva studija koja je ukazala na povezanost dužine telomera i vježbanja. Ranije je otkriveno da su kod osoba koje rekreativno trče pet puta tjedno po 30-40 minuta telomeri dugi koliko i kod ljudi koji su mlađi od njih devet godina.