Svaki sedmi bh. građanin je ovisnik o alkoholu

Svaki sedmi bh. građanin je ovisnik o alkoholu

istraživanja su pokazala da je oko 15 posto stanovništva, svaki sedmi, ovisno o alkoholu. Među ovisnicima ima mnogo žena, svaki četvrti ovisnik je žena.

Raste broj ovisnika

-Poslijeratno bh. društvo ima sve karakteristike postraumatskog, a iz godine u godinu zbog simptoma PTSP-a povećava se broj konzumenata alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci - rekla je specijalista medicinske psihologije Lejla Ramić koja je predsjednica udruženja "Klubovi liječenih alkoholičara".

Prateći podatke, Zavod za alkoholizam i druge toksikomanije tvrdi, kako se iz godine u godinu povećava broj osoba koje zbog simptoma ratne psihološke traume intenziviraju konzumiranje alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci te su prinuđene zatražiti profesionalnu pomoć. Naglašeno je kako se u BiH, zbog postratnih i tranzicijskih problema, malo pozornosti posvećuje borbi protiv alkoholizma, zbog čega se sve veći broj mladih odaje alkoholu koji je često "ulaznica" u narkomaniju.

Posljednjih godina povećava se broj alkoholičara, posebno zbog teške materijalne situacije. Liječnici upozoravaju da su oboljenja jetre, kao posljedica dugotrajnog konzumiranja alkoholnih pića, po broju oboljelih na trećem mjestu u svijetu, što pokazuje koliko je alkoholizam veliki problem. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je alkohol uzrok smrti za 2,5 milijuna ljudi godišnje.

Najviše piju mladi

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazali su da u BiH godišnje svaki alkoholičar prosječno popije 60 litara alkohola. Najveću količinu ukupno popijenog alkohola konzumiraju mladi, starosne dobi od 15 do 29 godina. U Europi konzumiranje alkohola kreće se od 10 do čak 25 litara po stanovniku godišnje.

Mladi sve više i ranije počinju konzumirati alkohol, dječaci započinju u 12. godini, a djevojčice u 14., 32 posto dječaka i 22 posto djevojčica opilo se tri ili više puta do 15. godine života. Zabrinjava, što više ne dominira radoznalost i pripadanje grupi kao motiv opijanja, već želja za opijanjem,uživanje u omamljenosti te bježanje od problema.

Večernji list