Sušite veš u kući, perete zube odmah nakon jela... Ne činite to!

Fotolia
1. Sušite rublje u kući

Oprano rublje možda izgleda čisto, ali zapravo onečišćuje zrak jer su na njemu mnogi ostaci sredstva kojim ste ga prali. Osim toga, tako se povećava vlažnost zraka, pa može doći do razvoja gljivica i plijesni. Oko 25 posto domova u kojima se suši rublje pozitivno je na Aspergillus fumigatus, gljivicu koja izaziva infekcije pluća i slabi imunitet. A to što ih vi ne vidite, ne znači da nisu prisutne u zraku.

2. Perete zube odmah nakon obroka

Zbog ove navike mogli biste upropastiti caklinu i ostatak zuba. Nakon nečeg kiselog, poput voćnog soka, gaziranog pića ili vina, popijte čašu vode i pričekajte barem 30 minuta prije nego operete zube. Do tada će slina neutralizirati kiseline, objašnjava Sergio Lima Santiago, izvanredni profesor na brazilskom Sveučilištu Ceará.

3. Iz hladnjaka na vatru

Keksi, prepečeni tost, čips, pomfrit i neki drugi smeđi ugljikohidrati sadrže dvije hlapljive tvari: šećer i aminokiseline koje se nazivaju aspargin. Na visokim temperaturama pri prženju i pečenju od njih se stvara akrilamid, koji je povezan s nekim vrstama karcinoma (uključujući i endometriju jajnika i bubrega). Čips i pomfrit su posebno zabrinjavajući proizvodi ako se prije prženja drže u hladnjaku. Hladnoća pretvara višak škroba u šećer, što rezultira višim razinama kancerogenih tvari.

4. Koristite lijek za glavobolju i onda kad vas zapravo muči mamurluk

Ne kombinirajte acetaminofen s alkoholom (koji vam je u krvi). Neka nova istraživanja pokazuju da u tom slučaju bubrezi mogu jako stradati.

Magazin.hr/huffingtonpost.com