Stručnjak otkriva: Ovo je prava istina o štetnosti palminog ulja

palmino ulje, štetnost
Europska agencija za sigurnost hrane istaknula je da se prilikom prerade palminog ulja iznad 200 stupnjeva Celzijevaca stvaraju kancerogeni elementi i da bi to proizvođači trebali izbjeći.

- U tijeku tehnološke obrade palminog ulja nastaje glicidoil ester masnih kiselina - on je kancerogen i teratogen. Osim njega, u tijeku tehnološkog procesa kada se palmino ulje stavlja u druge proizvode, pogotovo u kompleksnijim sastavima, nastaju i druge štetne tvari za koje je određena maksimalna dopuštena visina.

Katalenić  je otkrio i zašto se palmino ulje uopće počelo koristiti:

- Druga ulja da bi postigla konzistenciju masnoća morala su se hidrirati. Da bi to postigli nastale su transmasne kiseline koje štete organizmu. Zato se prešlo na palmino ulje, no tada se nije znalo što je sve štetno u njemu. Tehnološki postupak palminog ulja, od skidanja neugodnih mirisa i boja, ne smije se odvijati preko 200 stupnjeva. Unutar tehnološkog procesa, kada se ulje stavi u neki drugi proizvod, ta temperatura mora biti niža.

Dodaje da Europska agencija za hranu ni u jednom trenutku nije rekla - nemojte koristiti palmino ulje jer bi takva izjava uzrokovala veliku štetu u industriji. Zato i je teško samom potrošaču razlučiti što treba učiniti.

Marijan Katalenić smatra da smo danas svi odgovorni za svoje zdravlje i da trebamo čitati deklaracije. No da bi razumjeli deklaraciju, moramo biti educirani, ali i postulate zdrave prehrane, dodaje. No, ističe da svatko od nas mora poznavati sebe dovoljno dobro da bismo znali što nama kao jedinki odgovara.

Danas se, kaže, sve orijentira prema individualnoj prehrani. Piramida prehrane kakvu smo učili u školi više ne vrijedi i već je više puta osporavana. Danas se radi na tome da posebne prehrambene skupine poput dijabetičara ili vegana dobivaju obroke koji će po nutritivnim sastojcima odgovarati njihovim potrebama. Ali to isto se odnosi i na sve ostale prehrambene skupine ljudi, zaključio je Katalenić.

24sata.hr