STRUČNJACI TVRDE: Sok od ovog voća je najzdraviji na svijetu

STRUČNJACI TVRDE: Sok od ovog voća je najzdraviji na svijetu
Među tonom zdravog voća i povrća od kojih možete praviti super zdrave sokove, posebno se izdvaja jedna tropska voćka.

Nutricionista Samanta Heler govori o tome koji je sok najbolji izbor za zdravlje i zbog čega.

Heler kaže da bilo što sa živopisnom bojom, kao i većina bobica, ima mnogo antioksidanasa, tako da nije iznenađujuće što se sokovi od jagodičastog i bobičastog voća smatraju najzdravijima.

Antioksidansi, objašnjava ona, su prirodno prisutne supstance koje potiču od kisika. Kemijski govoreći, kisik se uvijek želi "pariti", i ako ne može naći odgovarajući "par" on se lijepi za supstance na koje naiđe u tijelu. Dok se lijepi na supstance u tijelu, kisik ih može preplaviti i oksidirati, pa tako može izazvati bolesti.

Antioksidansi, s druge strane, se dobrovoljno vezuju s molekulima kisika, sprječavajući ga da se lijepi na bilo koju drugu supstancu u tijelu, a to pomaže da budemo zdravi. Zbog toga su sokovi koji imaju mnogo antioksidanasa, najbolji izbor za očuvanje zdravlja.

Ipak, Heler upozorava da to ne znači da treba piti bilo koji sok od bobičastog ili jagodičastog voća, jer i među njima ima puno razlike. Ona naglašava da je uvijek bolji izbor jesti svježe voće nego piti sok. Ako niste ljubitelj voća, a jeste sokova, najbolje je da ih pravite sami.

Heler i drugi znanstvenici ističu da je jedan od najzdravijih sokova na svijetu sok od šipka.

Šipak je jako zdrav jer sadrži najviše od svake vrste antioksidanasa. Stručnjaci smatraju da štiti od nekih oblika karcinoma, kao što je rak prostate, i može modificirati čimbenike rizika od srčanih bolesti i time čuva zdravlje srca.

Sam sok od šipka je prirodno sladak pa mu ne treba dodavati šećere i umjetne zaslađivače. Dokazano je da sprečava sve od inflamacije i visokog holesterola do visokog krvnog pritiska i hiperglikemije. Sok od šipka je bogat antioksidansima, a sadrži ih više o od crvenog vina i zelenog čaja. S dokazanim učincima u borbi protiv raka, kao i antioksidantskim i antiinflamatornim efektima, nije čudo što ovaj voćni sok ima tako dobru reputaciju.

1. Sok od šipka pomaže u borbi protiv raka

Ekstrakti voćnih zrna nara sadrže polifenole i druga jedinjenja za koja je u znanstvenim studijama dokazano da imaju antiproliferativne, proapoptotične i antiinflamatorne efekte, što je posebno korisno za sprečavanje raka prostate, pluća, dojke i drugih karcinoma. Jednostavnije rečeno, dokazano je da šipak inhibira širenje ćelija karcinoma, podstiče smrt ćelija raka i obeshrabruje upale. S tim učincima, šipakima tri glavna oružja za uspješnu borbu protiv bilo kog raka u tijelu.

2. Smanjuje hipertenziju

Sok od šipka ima visok antioksidativni kapacitet, a jedno znanstveno istraživanje je pokazalo i da može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Meta-analiza objavljena u 2016. godini je revidirala brojne studije o soku od nara i njegovom uticaju na krvni pritisak. Dokazi iz studije sugeriraju da je možda pametno uključiti ovaj voćni sok u ishranu za poboljšavanje zdravlja srca.

3. Unapređuje zdravlje srca

S obzirom na to da je sok od šipka dobar za krvni pritisak, nije iznenađujuće što je ovo ukusno piće odlično za zdravlje srca. Sadrži antioksidanse na višim razinama od mnogih drugih voćnih sokova, zbog čega i jeste korisan za srce.

Jedno istraživanje je proučavalo efekat soka od šipka na pacijente sa stenozom karotidne arterije, što je suženje bilo koje od ključnih arterija smještenih na prednjem delu vrata, kroz koje krv iz srca ide u mozak. Sudionici koji su konzumirali sok od šipka su snizili krvni pritisak za više od 12 posto. Studija je pokazala da je unos soka od šipka smanjuje pritisak u karotidnoj arteriji, snižava krvni pritisak i smanjuje oksidaciju LDL-a.

4. Olakšava osteoartritis

Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika muskuloskeletnih poremećaja koji dovode do degeneracije zglobova. Studije navode da ukusni sok od šipka može igrati zaštitnu ulogu u smanjenju zapaljenja hrskavice. Ova zaštitna sposobnost je pripisana visokom sadržaju antioksidanasa u soku.

Studija iz 2016. godine je ispitala efekte soka od šipka na 38 pacijenata sa osteoartritisom na koljenima. Neki od pacijenata su pili sok od šipka šest tjedana, dok su ostali pacijenti pili kontrolnu supstancu. Istraživači su otkrili da sok od šipka, ne samo da poboljšava fizičku funkciju i pokretljivost, već i antioksidativni status uz smanjenje razine enzima hrskavice.

5. Poboljšava memoriju

Studije su dokazale da sok od šipka može biti od pomoći kada se radi o poboljšanju pamćenja. Dokazano je da su polifenoli, otkriveni u soku, neuroprotektivni. Tijekom studije u kojoj su pacijenti podjeljeni na dvije skupine, je otkriveno da pacijenti sa slabijim pamćenjem, značajno poboljšavaju markere pamćenja verbalne i vizualne memorije.

Jednostavnije rečeno, pacijenti koji su pili po šoljicu soka od šipka na dan su poboljšali pamćenje. Istraživači zaključuju da sok od šipka povećava memorijsku funkciju kroz povećanje funkcionalne aktivnosti mozga prema zadacima. Postoje neki znanstveni dokazi da šipak može pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti, čineći ovaj sok korisnom hranom za mozak./HMS/