Stručnjaci savjetuju: Što nakon blagdanskih prejedanja?

menstruacija, trovanje, hrana, stomak, zdravlje tijekom blagdana, hrana i piće, haribo, bombon, proljev, jabukov ocat, zdravlje, pomoć, proljev, protiv proljeva, lijekovi, pms, simptomi, pms, bolovi, namirnice, pms, simptomi, Menstrualne tegobe , tijelo, temperatura zraka, hrana za jelo
... i stvarno 1. siječnja mogao biti dobra prigoda za nove početke u izgradnji kvalitetnih prehrambenih navika te rješavanja nakupljenog viška 'blagdanskih' kilograma.
Iako prejedanje ne bi trebalo biti asocijacija na blagdane, svjestan kako će se u utorak navečer malo tko moći suzdržati pred blagdanskom trpezom i sjetiti preporuka struke o umjerenom konzumiranju hrane i pića, nutricionist Goran Purić poziva na uvođenje novog režima prehrane već prvog dana Nove godine.

"Svaki je dan dobar, ali u Novoj godini uvijek donosimo velike odluke pa neka i ovo bude jedna od takvih odluka", kaže.

Na početku, u detoksikaciji "zatrovanog" organizma, naglašava, nezaobilazna je blagotvorna uloga C vitamina.

Zaboraviti se ne bi smjelo ni na unos povećanih količina vlakana - cjelovitih žitarica, voća i povrća kako bi se povratila ravnoteža probavnog sustava.

Purić kaže i kako se, bez obzira na promjenu prehrambenih navika, iz prehrane ne bi smjeli izbaciti tzv. "dobri izvori masnoća" koji se nalaze u plavoj ribi, orašastim plodovima, sjemenkama te kvalitetnim nerafiniranim biljnim uljima.

Građane Zagreba tijekom božićnih blagdana pohvalila je dr. Ileana Lučić iz zagrebačkog Zavoda za Hitnu pomoć rekavši kako su ove godine bili očito dicipliniraniji nego proteklih jer je broj intervencija bio nešto manji. Zbog konzumiranja prevelikih količina hrane bogate masnoćama i soli javljali su se kronični srčani bolesnici te bolesnici s probavnim smetnjama, bolestima žuči i gušterače.

Iako želi da novogodišnja noć bude mirna, svjesna je kako zbog "predoziranja" velikim količinama, u prvom redu alkohola, zagrebačku Hitnu pomoć u "najluđoj noći" očekuje puno posla.

Zbog grižnje savjesti, ali i velikih novogodišnjih odluka, na početku svake godine već je tradicionalno povećan pritisak na fitnes centre, potvrdio je Hini voditelj jednog od takvih centara Nenad Đurović.

Fitnes industrija već je, kaže, dugo godina standard u Hrvatskoj te u postblagdansko vrijeme nudi programe pojačanog sagorjevanja potkožnog masnog tkiva i to kroz aerobne i kardio vježbe, a odaziv je i više nego dobar.

Uspjeha, međutim, kako napominje, nema bez izbalansirane prehrane, a u izradi takvih programa koordinirano sudjeluju i treneri i nutricionisti.

Građani će, bar sudeći po dosadašnjim iskustvima, i ovih blagdana ponoviti "sistemsku pogrešku" pa nutricionist Purić stoga poručuje: "Odradite i ovaj predstojeći udar na vlastiti organizam, no s Novom godinom obavezno krenite u ozbiljne promjene, a ako to i ne bude već od 1. siječnja svaki je datum dobar za pozitivne početke".

hina