Što vas sve čeka ako prestanete piti dijetalne sokove

Što vas sve čeka ako prestanete piti dijetalne sokove

Ine, neće vam niti najmanje pomoći da smršavite. Ako vas brinu kalorije, pijte vodu s malo limuna ili nezaslađeni biljni čaj. A jednom kada se odreknete dijetnih sokova, organizam će vam se promijeniti na ovih osam zapanjujućih načina.

Nestaju glavobolje i migrene

Nakon što se "skinete" s dijetalnih gaziranih sokova vrlo vjerojatno ćete po prvi puta razmišljati "čisto", a glavobolje će nestati. Aspartam, umjetno sladilo, mijenja neuronske putove, te osjetljivost neurotransmitera u centru za nagrade što vodi nesanici i tjeskobi, navodi se u studiji europskog žurnala kliničke prehrane. Istraživanje na životinjama potvrdilo je kako dijetni sokovi štete neuronima i dendritima u centru za mozga zaduženom za motoriku.

Hrana postaje bolja

Osjetite fine nijanse okusa. Manje solite. Više uživate. A sve to znači i da se hranite zdravije te uništavate organizam natrijem. Do sada je aspartam "zlostavljao" vaše okusne pupoljke. Možda nema kalorija ali je 200 puta slađi od šećera.

Vaga se konačno počinje micati u pravom smjeru

Opsežno istraživanje koje je tijekom devet godina pratilo odrasle, pokazalo je kako oni se ispitanici koji piju dijetalne sokove nastavljaju debljati, i to oko trbuha, a upravo je takvo debljanje najopasnije. Istraživanje objavljeno u američkom magazinu Diabetes povezalo je dijetalne sokove s pretilosti, visokim tlakom i visokim trigliceridima.

Kosti postaju čvršće

Već jedan gazirani sok na dan povećava rizik od loma kuka za 14 posto kod žena u menopauzi, te kako im je gustoća kostiju manja. Još se istražuju učinci gaziranih napitaka na žene koje još nisu ušle u menopauzu, no sigurno nije dobar.

Birate zdraviju hranu

Ispitanici koji su pili dijetalne sokove češće su birali nezdrava jela poput brze hrane ili čipsa jer su mislili kako se mogu počastiti. A kako je fast food već sam po sebi dovoljno adiktivan, takva kombinacija lako uđe u naviku. Riješite li se sokova, lakše ćete se riješiti i loše hrane.

Teže ćete se napiti, a mamurluk je slabiji

Kada alkohol miješate s dijetalnim sokom želudac se prazni brže nego da ste ga pili s običnim, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi, jer se gubi i voda. A ako je u pitanju kola, stvar postaje jpš gora jer kofein sve to ubrzava. Želite li miješati, držite se mineralne.

Masne naslage i rizik od dijabetesa opadaju

Glavni razlog zbog kojeg se ljudi počnu ( ili nastave) debljati nakon što počnu piti dijetalne sokove su hormoni. Nakon soka, gušterača počne izlučivati znatno više insulina prije jela pa se svaka pojedena kalorija taloži. Japansko istraživanje pokazalo je kako su muškarci koji su pili samo jedan gazirani sok na dan znatno češće oboljeli od dijabetesa tipa 2 tijeko sedam godina.

Bubrezi rade bolje

Nakon što se više ne moraju baviti sijasetom kemijskih spojeva koje je nemoguće izgovoriti a kamoli normalno prozesuirati iz krvi, bubrezi puno lakše obavljaju svoju zadaću - filtriraju krvu i čiute toksine, uravnotežuju tlak i iskorištavaju minerale. A osim zdravlja, to znači i bolji ten.

Prevention.com