Što taj uporni kašalj uistinu znači?

Što taj uporni kašalj uistinu znači?
Postoje različite vrste kašlja, a mnoge od njih ljudi su skloni zanemarivati. To baš i nije pametna ideja s obzirom da neki mogu ukazivati i na određenu bolest. Pročitajte na portalu tportal.hr koje sve vrste kašlja postoje, što ih uzrokuje i kako ih liječiti, .

Kronični suhi kašalj
Neke ljude muči dosadni suhi kašalj koji stalno dolazi i odlazi, ali nikada u potpunosti ne nestaje. Takav kašalj najčešće se javlja tijekom dana, napadi mogu trajati i po deset minuta. U ekstremnim slučajevima kronični suhi kašalj može izazvati i inkontinenciju. Takav kašalj čak i liječnici ponekad smatraju neobjašnjivim, ali nedavno je otkriveno da je riječ o povećanoj osjetljivosti gornjih dišnih putova na plinove koji dolaze iz želuca. Kod takvih slučajeva prvu pomoć pružaju pastile za grlo, ali ako je problem dugotrajniji svakako posjetite liječnika.

Kronični iritantni kašalj
Iako ovaj kašalj ne proizvodi sluz, odnosno iskašljavanje, osoba može imati osjećaj kao da se sluz javlja na unutarnjoj strani grla i da kašlje unutar tijela, a ne van. Ponekad se također može osjećati kao da ima kvržicu u grlu.To je poznato i kao post-nosno kapanje, a uzrokuje oko sedam posto kašlja. Kada sluz postane gusta ili ako je ima mnogo - obično zbog alergije ili zaraze poput prehlade - javlja se refleks kašlja u kojemu sluz kaplje niz grlo. Takvo se stanje može uspješno liječiti, a ako vas muči iritantni kašalj svakako se posavjetujte s liječnikom oko terapije.

Suhi kašalj koji zvuči kao lajanje psa
Ovaj kašalj može biti popraćen teškim disanjem, ali nema sluzi. Najčešće se događa noću i povremeno tijekom dana. Taj se kašalj obično javlja nakon ozbiljnije prehlade ili drugih respiratornih infekcija i može biti uzrokovan povećanom osjetljivošću dišnih putova. Takav kašalj traje jedno kraće vrijeme i najčešće prestane sam od sebe, ali ako se to ne dogodi, svakako posjetite liječnika koji će vas uputiti na pravu terapiju.

Suhi kašalj s grčevima
Napad ovoga kašlja počinje kao golicanje na stražnjem dijelu grla, a u nekim slučajevima kašalj može dovesti i do povraćanja. Takvu vrstu kašlja mogu uzrokovati određeni lijekovi, posebno oni koje pacijenti uzimaju za visoki krvni tlak. Naime, određene supstance u lijekovima narušavaju neke prirodne kemijske procese zbog čega živčani završeci u plućima postanu znatno osjetljiviji na iritaciju. Za liječenje takvog kašlja katkad se znaju dati neki drugi lijekovi za visoki krvni tlak, ali o tomu i svim detaljima kašlja valja se posavjetovati s liječnikom.

Bolno kašljucanje
Konstantni kašalj koji je posebno izražen u jutarnjim satima može biti vrlo bolan. U nekim slučajevima može doći i do iskašljavanja zeleno-žute sluzi koja izgleda zapravo poput one iz nosa u vrijeme najteže prehlade. Uz sve to, može se javiti i bol u prsnom košu, upala grla, teško disanje i začepljen nos. Takav kašalj najčešće uzrokuje akutni bronhitis, infekcija bronha koja ih čini nadraženima i upaljenima. Uglavnom se javlja nakon infekcija dišnog sustava. Akutni bronhitis najčešće uzrokuju virusi, ali u 5 do 10 posto slučajeva nastaje zbog bakterija. Najbolji lijek za takav kašalj je ležanje u krevetu i puno tekućine, ali o svim drugim načinima liječenja najbolje se posavjetovati s liječnikom.

Kašalj kao čišćenje grla
Tijekom ovakvog kašlja imate osjećaj da vam se u grlu nalazi kvržica, a u ustima se može javiti gorak okus. Takav kašalj može pokrenuti razgovor, smijeh, pjevanje ili suha hrana. Kašalj se uglavnom javlja noću, ali može i tijekom dana. Najvjerojatniji uzrok je želučana kiselina koja ide do jednjaka. Kako sluznice jednjaka iznimno mekana i osjetljiva, to dovodi do upale, a koja potom izaziva napad kašlja. Pomoć za ovaj problem potražite kod liječnika jer kućni lijekovi znaju izazvati više štete nego koristi.

Suhi kašalj uz 'sviranje pluća'
Kašalj se uglavnom češće javlja po noći nego po danu, a javlja se i kao prva jutarnja potreba. Često ga prati zvuk koji mnogi opisuju kao 'sviranje pluća'. Glavni krivac je najvjerojatnije astma. Deset posto oboljelih od astme nisu svjesni da ga imaju. Kada netko s astmom dolazi u kontakt s nečim što nadražuje dišne putove dolazi do pojave takvog kašlja. Nije poznato zašto se kašalj pogoršava noću ili u jutarnjim satima. Inhalator može biti od pomoći, ali najbolje je da se za rješenje problema posavjetujete s liječnikom.

Bolni kašalj koji ostavlja bez zraka
To je uporni kašalj uz otežano disanje. Ostali simptomi mogu uključivati iskašljavanje krvi, gubitak apetita, gubitak težine i tupu bol u području pluća kada kašljete ili duboko dišete. Kašalj je neumoljiv i događa veći dio vremena. Jedan od mogućih uzroku kašlja je rak pluća. I drugi uzroci su vrlo ozbiljni pa se kod takvog kašlja što prije treba obratiti liječniku koji će vas onda uputiti na daljnje pretrage.

Kašalj koji uzrokuje bol u prsima
To je kašalj koji sa sobom nosi i puno sluzi kao i teško disanje, stezanje u prsima te teškoće pri disanju. Najgori je ujutro, ali i kad su hladni dani. Može doći zbog kronične opstruktivne plućne bolesti koja se obično javlja kao posljedica pušenja. Međutim, kod 10 posto slučajeva se događa i nepušačima i to zbog izloženosti prašini, zagađenom zraku, a može utjecati i genetsko nasljeđe. Nažalost, za kroničnu plućnu bolest nema lijeka, ali se kašalj može olakšati, a najbolje savjete kako to učiniti dat će vam liječnik.