Što se događa samo 20 minuta nakon što popušite zadnju cigaretu? Ovo će vas zanimati

Što se događa samo 20 minuta nakon što popušite zadnju cigaretu? Ovo će vas zanimati
Pasivni pušači također trpe posljedice štetnog duhanskog dima na svoje zdravlje, stoga je odluka da prestanete pušiti odlična u svako doba.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je jako malo pušača svjesno toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu Nicotine and Tobacco Research. Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju 'gorčinu' cigarete, zbog čega se njezin dim lakše inhalira. No oni istodobno povećavaju količinu štetnih kemikalija u duhanskom dimu kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrew Seidenberg, doktorand javnog zdravlja na Sveučilištu Sjeverna Karolina u Chapel Hillu.

Pušači su svjesni koliko je teško donijeti odluku o prestanku pušenja, no i koliko je još teže ostati dosljedan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu. No, za one koji su stava da je to lakše reći nego učiniti, možda ovo bude poticajni vjetar u leđa da se zauvijek riješe štetne navike.

Evo što se događa u tijelu nakon što popušite svoju zadnju cigaretu...

Nakon 20 minuta

Normalizira se krvni tlak i srčani ritam.

Nakon osam sati

Razina kisika u tijelu se normalizira i počinje opadati razina ugljičnog monoksida i nikotina.

Nakon 48 sati

Tijelo je izbacilo većinu ugljičnog monoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Osjeti mirisa i okus apostaju intenzivniji.

Nakon 72 sata

Nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste razina energije u tijelu.

Nakon tri do devet mjeseci

Funkcija pluća znatno je bolja.

Nakon jedne godine

Rizik od moždanog udara i infarkta reducira se za pola u odnosu na osobekoje i dalje puše.

Nakon 10 godina

Rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od zatajenja srca podliježete u istoj mjeri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

vecernji.ba