Što se dešava u tijelu kada prestanemo pušiti?

pluća
pluća
Otkrijte što će se dogoditi u vašem organizmu u razmaku od 20 minuta nakon ostavljanja cigareta, pa sve do 15 godina nakon prestanka pušenja, piše Dnevni avaz.

20 minuta: Krvni pritisak i puls se snižavaju za normalne vrijednosti, a temperature ruku i nogu se povećavaju do normalne vrijednosti.

U tijeku 8 sati: Preostali nikotin u krvotoku opada na 6,25% normalnih dnevnih najviših vrijednosti što čini smanjenje od 93,25%

U tijeku 12 sati: Nivo ugljenmonoksida pada, a nivo kisoeonika raste do normalnog nivoa u krvi

U tijeku 24 sata: Anksioznost ja na vrhuncu, a u roku od dva tjedna će se vratiti na nivo prije odvikavanja od pušenja. Rizik od iznenadnog srčanog udara se smanjuje.

U tijeku 48 sati: Završeci nervnih vlakana počinju da se regeneriraju i čulo mirisa i čulo ukusa se oporavljaju. Bijes i uznemirenost zbog prestanka pušenja dostižu vrhunac.

Od 2 do 3 tjedna: Cirkulacija se oporavlja, šetnje su prijatnije i lakše, čak se i funkcija pluća poboljšava za 30%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9 mjeseci: Opća energija se poboljšava, a simptomi kao što su kašalj, umor, zapušenost nosa i ostajanje bez daha nestaju. Smanjuje se lučenje sluzi, čiste se disajni putevi i smanjuje mogućnost infekcije.

Godinu dana: Rizik od koronarne bolesti je smanjen na polovinu u odnosu na nekog tko još puši.

5 godina: Vjerojatnoća umiranja od karcinoma pluća se smanjuje za 50%.

10 godina: Vjerojatnoća umiranja od karcinoma pluća je ista kao i za nepušače, prekancerozne ćelije su zamanjene normalnim, smanjuje se rizik od moždanog udara, kao i rizik od raka usta, grla, jednjaka, želuca, bubrega i pankreasa.

15 godina: Rizik od koronarne bolesti srca je sada isti kao kod osobe koja nikada nije pušila.