Što pomaže u borbi s celulitom?

Spremate li se krenuti u borbu protiv celulita, evo nekoliko činjenica koje mogu pomoći
1. Celulit je debljina

Netočno. Celulit je većinom oštećeno masno tkivo, a uzrok tome je nedovoljna cirkulacija i drenaža u zahvaćenim dijelovima tijela. Doktorica Elizabeth Dancey, autorica knjige 'The Cellulite Solution', za iVillage objašnjava kako ta pojava češće zahvaća žene nego muškarce, a kada se zarobljene stanice masnoće nakupe ispod kože, ona izgleda prepuna rupica i naborana. Žene često govore da izgleda poput narančine kore.

2. Celulit je nasljedan

Točno. Baš kao što su nasljedne mnoge bolesti i stanja, celulit također ima veze s genskim naslijeđem. No na pojavu celulita uvelike može utjecati prehrana, stil života i hormoni. Znate li da vaša majka ili baka imaju puno celulita, moguće je da ćete i vi imati taj problem pa već u mladim danima brinite o svom životnom stilu i spriječite ga koliko je moguće.

3. Celulit imaju samo pretile osobe

Ovo je jedna od najčešćih zabluda vezanih uz celulit. Neka su istraživanja pokazala da preko 80 posto žena u zapadnim zemljama ima celulit bez obzira jesu li mršave ili debele. Poznato je da mnogi supermodeli priznaju kako se bore s celulitom. Što se težine i celulita tiče, trebali biste paziti da se često naglo ne debljate pa mršavite jer se koža rasteže i celulit izgleda još gore.

4. Celulit s godinama postaje sve gori

Nažalost, to je istina. Celulit se može formirati čim razina estrogena počinje rasti u pubertetskom razdoblju. Kako starimo, najčešće postajemo sve manje aktivni, imamo višak kilograma, a koža postaje tanja. Sve zajedno idealna je podloga da se celulit nakuplja sve više i bude sve vidljiviji. U tom procesu masne nakupine rastu i pune se tekućinom zbog nedostatka cirkulacije. Osim vježbanja i pokretljivosti, u borbi protiv celulita trebate izbaciti nikotin, alkohol i kofein.

5. Voda pomaže u borbi protiv celulita

Iako je zdravo piti dovoljno tekućine, voda neće pomoći u borbi protiv celulita. Većina nas dehidrirana je, ali to se odnosi na najveći organ na tijelu - kožu. Važno je piti oko litru i pol vode dnevno kako bi limfni sustav izbacio otpadne tvari i zadržao razinu vode u koži na optimalnoj razini. Pijete li previše vode, otekline ispod kože mogu učiniti da neugledni celulit izgleda još gore. Voda u borbi protiv celulita može pomoći ako se tijekom tuširanja masirate tri puta tjedno jer time potičete drenažu i bolju cirkulaciju.

6. Vježbanje pomaže u borbi protiv celulita

Ovo je točno iako samo vježbanje ne može pomoći da se celulita riješimo u potpunosti. Vježbanje pomaže boljoj drenaži, cirkulaciji, tonusu mišića i izbacivanju otpadnih tvari. Zbog toga će koža izgledati ljepše i glađe. Želite li postići taj efekt, najpametnije je odabrati aerobne vježbe za cijelo tijelo pola sata do sat vremena pet puta tjedno. To može biti i bicikliranje, ples ili klasični aerobik s trbušnjacima, čučnjevima i vježbama za noge.

7. Zdrava prehrana sprječava pojavu celulita

Nažalost, niti to nije sasvim točno. Zdrava prehrana uvijek je pravi izbor, ali to ne znači da zato nećete dobiti celulit. Antioksidansi iz hrane neutraliziraju slobodne radikale, koji su između ostalog uzrok celulita i poboljšavaju mikrocirkulaciju. Također, esencijalne masne kiseline poput omega-3 i omega-6 pomažu protiv nakupljanja masnih stanica. U tom smislu zdrava prehrana pomaže, ali ne garantira da isključivo zbog toga nećete imati celulit.

8. Liposukcija sigurno pomaže

Niti ova tvrdnja nije točna. Čak i ako si možete priuštiti taj skupi tretman, rizičan je ako se ne propisno ne napravi i vrlo je traumatičan. U borbi protiv celulita treba uzeti sve faktore u obzir te kombinirati zdrav način života koji uključuje prehranu, vježbanje i masaže.

Tportal.hr