Što je bolje popiti ujutro: juice ili mlijeko? Evo odgovora...

Što je bolje popiti ujutro: juice ili mlijeko? Evo odgovora...
No, jeste li se zapitali je li to zaista najbolji izbor?

Sok od naranče

Čaša soka od naranče u prosjeku sadrži 110 kalorija i osigurat će vam dnevnu dozu vitamina C, antioksidansa koji štiti kožu od sunca i mozak od opasnih supstanci koje se nalaze u zagađenom zraku. Ipak, previše narančinog soka može uzrokovati oštećenje zubne cakline.

Nedavno istraživanje provedeno na Eastman Institutu za oralno zdravlje pri Sveučilištu Rochester, pokazalo je slabljenje zubne cakline za čak 84 posto kod osoba koje piju narančin sok pet dana za redom. Slično djelovanje imaju i ostali voćni sokovi zbog kiseline koju sadrže, a puno gori izbor je piti razne sode i energetske napitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlijeko

Čaša mlijeka s 2 posto mliječne masti osigurat će vam 20 posto od ukupne dnevne potrebe za proteinima i trećinu potrebne dnevne količine kalcija.

Nedavno istraživanje pokazalo je da osobe koje ujutro piju čašu mlijeka, manje osjećaju glad do ručka. Kalcij pomaže u regulaciji hormona koji kontroliraju tjelesnu težinu, a nije ni "agresivno" za vaše zube poput soka od naranče.

Stručnjaci savjetuju da svakako birate organsko mlijeko, iz domaćeg uzgoja bez antibiotika i dodanih hormona rasta jer će vam takvo mlijeko osigurati i količinu antioksidansa koju sadrži i sok od naranče.

Organsko mlijeko sadrži 75 posto više beta - karotena, 50 posto više vitamina E, antioksidansa koji jača imunološki sustav i može biti učinkovit u borbi protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja, dva do tri puta više luteina i oko 70 posto više omega-3 masnih kiselina.

Zaključak stručnjaka: Pijte mlijeko za doručak!

Vecernji list