Što ako izgorite na suncu?

Ako ste jedan od onih koji su glad za sunčanjem platili opekotinama, evo što treba učiniti.

Lijekovi kao što su aspirin i ibuprofen pomoći će vam olakšati bol ako ih uzmete dovoljno rano. Kod blagih opekotina hladni oblozi s jednakim dijelovima mlijeka i vode mogu donijeti olakšanje.

Dobro poznato hladno kiselo mlijeko ili jogurt također stvarno donosi olakšanje kod opekotina, razlog je obilje mliječne kiseline koja koži daje elastičnost i hidratiziranost. Treba izbjegavati uporabu šampona i soli za kupanje jer može nastati alergijska reakcija. Kada izgorite, obavezno izbjegavajte pilinge i ljuštenje kože.

Nemojte koristiti losione koji imaju anestetik u sebi, ali nemojte štedjeti s hipoalergijskim hidrantnim losionima jer će oni za vašu kožu činiti samo dobro.

Trebate znati da postoje trenuci kada je neophodno opekotine pokazati liječniku. To je potrebno ako se na koži pojave mjehurići te ako su zahvaćene veće površine kože. Može se koristi i srebro-sulfadiazin i antiseptici kako ne bi došlo do infekcije nakon pucanja plikova.

Do pojave opekotina, naravno, neće doći ako se pridržavamo pravila zaštite od sunca. Budite oprezni i s maslinovim uljem ono vas neće zaštititi od opekotina. Jedina korist koju koža ima od maslinovog ulja jest masnoća. S dovoljnom zamašćenošću kože manja je mogućnost njezina sušenja i pucanja na suncu. DL