Stidne uši maleni su insekti koji ti mogu prouzročiti veliku nelagodu.

Pediculosis pubis

Kako bolest izgleda?
Na mjestima gdje se uš napila krvi mogu ostati malene crvene ili plavkaste rane koje svrbe. Stidne uši se gotovo uvijek šire bliskim fizičkim kontaktom, zadržavaju se pretežno na područjima obraslim stidnim dlakama i ne napuštaju tijelo dobrovoljno. Jak svrbež je obično prvi znak, a grebanjem ranica dolazi do dodatne zaraze i crvenila. Pomnim promatranjem genitalija mogu se golim okom vidjeti stidne uši jer su veličine od 1 do 2 milimetra. Ponekad se mogu naći i na prsima, pod pazuhom, a vrlo rijetko i u obrvama te na trepavicama ili u bradi.
Uobičajeni način prenošenja je tokom spolnog odnosa, bliskog tjelesnog kontakta ili upotrebom neoprane posteljine ili odjeće koje je koristila zaražena osoba budući da uši odvojene od tijela mogu preživjeti i do nekoliko sati. Simptomi se mogu pojaviti unutar različitih vremenskih razdoblja, ponekad tek nakon nekoliko tjedana.

Što ako mislim da imam stidne uši?
Bilo bi dobro da posjetiš svojeg liječnika/cu iako se šamponi i losioni protiv uši mogu kupiti u apotekama i bez recepta. Pažljivo slijedi upute na pakiranju i nakon tjedan dana ponovi postupak ako su uši još uvijek prisutne. Svrbež može biti prisutan nekoliko dana nakon uklanjanja uši. Vrlo je važno istovremeno liječiti i spolnog partnera. Operite svu odjeću, posteljinu i ručnike koje ste
koristili zadnjih nekoliko dana.

Kako spriječiti zarazu?
Pravilno provedena terapija trebala bi u potpunosti odstraniti stidne uši. Obavijesti sve spolne partnere da bi mogli biti zaraženi. Suzdrži se od spolnih odnosa dok ne budeš siguran/a da više nemaš uši.

edusex.org