Sterilni uvjeti života povećali broj alergija

Alergija je jedna neobična reakcija organizma na alergene, odnosno različite supstance, koje uzrokuju upalu dišnih putova.


Najčešće manifestacije

Dr. Iva Bubalo, ravnateljica Doma zdravlja Ljubuški kazala je kako se alergija manifestira u vidu alergijskog rinitisa, ali i na donjim dišnim putovima kao bronhalna astma te u vidu kožnih oboljenja i konjunktivitisa. Kada govorimo o alergijskoj reakciji na pelud stabala ili trave, najčešće se ona manifestira kroz alergijski rinitis ili bronhalnu astmu. Isto tako, česte su i jesenske alergije na korove, što znači da svaka sezona, odnosno godišnje doba sa sobom nosi određene alergijske reakcije.
"Za svaku bolest pa tako i alergiju, potrebno je uraditi odgovarajuće pretrage, odnosno klinički pregled, koji podrazumijeva pregled pluća kao i laboratorijske pretrage te alergo-testove", kazala je dr. Bubalo, dodajući kako je stav današnje svjetske medicine da se alergo-testu može podvrgnuti dijete u ranoj životnoj dobi, već od jedne godine starosti.

Postavljanje dijagnoze

Zadnjih godina, ističe, dr. Bubalo, povećan je broj pacijenata s alergijskim reakcijama. Ali takvo stanje ne vlada samo na ovom području, nego u cijelom svijetu, a smatra se da zbog sterilnih uvjeta života i efikasnog liječenja bakterijskih infekcija antibioticima, postoji sve veća sklonost reakcije dišnih putova na vanjske utjecaje, odnosno alergene. Svima onima kojima nije postavljena dijagnoza, a u ovo vrijeme osjećaju neke smetnje, može im se preko spomenutih metoda postaviti dijagnoza, a onima koji već znaju da boluju od alergije, savjetuje se izbjegavanje izvora iste te javljanje svom liječniku dva tjedna ranije prije početka cvjetanja izvora alergije, kako bi se pravovremeno počela provoditi terapija. Mnogi, kaže dr. Bubalo, griješe i čekaju posljednji tren za posjet liječniku.

Z. Volarević | Dnevni List