Starenjem se naš cijeli organizam mijenja, pa tako i ženske grudi

Starenjem se naš cijeli organizam mijenja, pa tako i ženske grudi

Međutim, velik broj žena nije upoznat s činjenicama o konkretnim promjenama koje donose različita desetljeća u životu.

Donosimo ti pregled kako se vaše grudi mijenjaju kroz godine.

Dvadesete: gomila promjena "Veličina tvojih grudi u ovom desetljeću može varirati zbog raznih promjena", objašnjava Lisa Jacobs, profesor kirurgije na sveučilištu Johns Hopkins. "Grudi će se promijeniti u veličini ako dobivate ili gubite na težini", kaže Jacobs. Naglašava i kako će u svojim 20-ima velik broj žena zatrudnjeti, a to donosi i povećanje grudi, debljanje i promjene vezane uz pripreme za dojenje. To znači da nakon laktacije grudi se mogu činiti manje ili veće nego što su bile prije trudnoće. Trudnoća također može učiniti areolu tamnijom i bradavice veće, ali će se oni vratiti u prvobitno stanje trudnoće i nakon poroda. Kvržice Fibrocistične promjene su vrlo čest uvjet za pojavu benignih kvržica u jednoj ili obje dojke. Često se javljaju kod žena u 20-im godinama, kaže Jacobs. Žene u toj dobi se ponekad bore sa svojim menstrualnim ciklusom, što utječe na promjenu u hormonima kao što je estrogen. To može uzrokovati u dojkama natečene kvržice, što je često potpuno normalno. Ako osjetiš kvržicu koja boli, ali ih ima podosta i u drugoj dojci, najčešće su to fibrocistične promjene koje nisu zabrinjavajuće (kvržice povezane s rakom obično nisu bolne, ističe Jacobs). Ipak sve promjene koje primijetiš provjeri sa svojim liječnikom.

Sve što si ikada htjela znati o tome kako mršavljenje utječe na grudi ZDRAVLJE Tridesete: rastezanje Ukoliko je žena imala više poroda, koža dojki može se početi rastezati zbog kilaže koju si dobila i izgubila. Također dolazi i do strija i opuštenih grudi, kaže Jacobs. To osobito vrijedi za žene koje su imale značajne razlike u težini prije i nakon trudnoća. Tako da se ne iznenadiš ako se strije pojave na grudima, a jako vole i kožu na trbuhu.

Četrdesete: sve je malo mekše U četrdesetima, menopauza dovodi do više promjena na dojkama, jer jajnici proizvode manje estrogena. Mastopatija je dobroćudna promjena u dojkama i smatra se najčešćim promjenama. Radi se o povećanoj količini masnog tkiva. Ona obuhvaća široku skupinu promjena u dojkama. Ovaj naziv za liječnike objašnjava skup različitih poremećaja, koji su najčešće u žene praćeni bolnim, ponekad natečenim dojkama, osobito predmenstrualno, ili u određenim ciklusima kod žena u menopauzi ili nakon operacije maternice i jajnika. Smatra se da su tome uzrok hormonske oscilacije ženskih spolnih hormona i stresa. Dr. Jacobs preporučuje česte samopreglede kako bi promjene mogle uočiti što prije i javiti se liječniku. Smanjenje gustoće S godinama tijelo smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dvije supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost). Kod mladih osoba koža je čvrsta, meka, nije naborana. Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vrijeme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju nestajati.

Tako i grudi postaju manje guste. Ovo je jedan od razloga preporuka mamografije u 40-ima.