Stalno ste na nekim dijetama bez uspjeha? Nakon ovoga više nećete...

Stalno ste na nekim dijetama bez uspjeha? Nakon ovoga više nećete...
...a mnogi tada odlučuju promijeniti neke prehrambene navike,odnosno krenuti na dijetu s manje kalorija.

No, to i nije baš tako dobra ideja jer umjesto gubitka kilograma mnogi se susreću s debljanjem. U čemu je problem pojasnila je za Femail nutricionistica Elizabeth Ferrone.

Umjesto dijete s reduciranim kalorijama trebali bismo samo neke namirnice zamijeniti drugima, zdravijima i nutritivno bogatijima, a ne unositi manje kalorija, tvrdi.

Studije su pokazale da unosod 800 kalorija dnevno ili manji dovodi do stanja koje se naziva metabolička adaptacija, odnosno dolazi do usporavanja metabolizma što zapravo koči potrošnju kalorija i tijelo "čuva" naslage za "krizne situacije" jer je u stanju gladi. Svakako bismo trebali konzumirati najmanje 1000 karija dnevno, poručuje.

Važno je namirnice i napitke s praznimkalorijama zamijeniti zdravijim, nutritivno bogatijima. Primjerice, umjesto čipsa od krumpira birajte kokice, mineralnu vodu umjesto zaslađenih soda sokova i oraščiće umjesto čokoladnih keksića. "Zamjenska" hrana, koja je znatno zdraviji izbor, pružit će vam dodatne vitamine, minerale i vlakna koji će ubrzati metabolizam, a nećete biti gladni i vratiti se na stari režim prehrane, poručuje.

vecernji list