Spriječite znojenje i neugodne mirise

Ljudski organizam ima oko dva milijuna znojnih žlijezda koje djeluju kao prirodni klima-uređaj. S povišenjem tjelesne topline dio mozga, hipotalamus, aktivira mehanizam znojenja. Na ovaj način organizam se oslobađa viška toplote, štetnih tvari i toksina, piše Zena.blic. Dakako znoj sam po sebi nema nikakav miris no dođe li u kontakt s bakterijama na površini kože i nekim tvarima s odjeće i zraka razgrađuje se i nastaje neugodan miris. Pravilnim održavanjem osobne higijene, ishranom i dovoljnim unosom tekućine spriječit ćete pojavu neugodnih mirisa.

Pravila ljetne higijene:
1. Hladna voda pospješuje znojenje, pa se zato tuširajte samo mlakom vodom i sapunima neutralne ili blago kisele pH vrijednosti (5,5). Oni čuvaju zaštitni kiseli omotač kože i sprečavaju razmnožavanje bakterija na površini kože. Nemojte koristiti klasične bazne sapune.
2. Luksuz da se tuširate nekoliko puta dnevno vjerojatno vam je nedostupan - stoga barem češće močite podlaktice. Ovako ćete se rashladiti i samim tim manje znojiti.
3. Redovno uklanjajte dlačice ispod pazuha i s prepona. Znoj se zadržava na dlačicama, a onda lako i permanentno dolazi u kontakt sa zrakom i bakterijama. Djelovanjem bakterija oslobađa se 3-metil-2-heksanoična kiselina, koja je glavni uzrok neugodnog mirisa.
4. Ljeti nosite samo pamuk, lan i prirodne materijale. Oblačite svakog dana sveže oprane stvari jer bakterije na neopranoj odjeći stvaraju neugodan miris znoja.
5. Antiperspirante, dezodoranse i kreme za sprečavanje neugodnih mirisa nanosite samo nakon tuširanja na čist pazuh. U suprotnom ćete postići kontraefekt – pojačaćete znojenje, a miris će biti još neugodniji.

Imajte na umu da antiperspirant nije isto što dezodorans. Iako se oba proizvoda koriste za neutraliziranje neugodnih mirisa nastalih zbog znojenja, među njima postoje razlike.
Antiperspiranti sadrže sastojke koji blokiraju pore na koži i sprečavaju znojenje, dok dezodoransi samo neutraliziraju mirise. Prvi imaju dugotrajnije djelovanje, a druge treba nanositi više puta u toku dana.

Kad ništa ne pomaže
Oko tri posto svjetske populacije žali se na prekomjerno lučenje znoja u predjelu glave, pazuha, stopala ili dlanova preko cijele godine, bez obzira na vanjsku temperaturu i fizičku aktivnost. Ukoliko je to vaš slučaj, patite od hiperhidroze.

Pojačano tuširanje i korištenje dezodoransa ne pomaže previše uklanjanju problema osim što suzbija neugodne mirise tijela.

Botoks terapija:
Najdjelotvornije je ubrizgavanje botulinumtoksina. Botoks se ubrizgava pod kožu dlanova i pazušnih jama, sprečavajući nervne stanice da šalju signale i stimuliraju znojne žlijezde. Terapija se mora ponavljati u određenim vremenskim intervalima koje pacijent određuje subjektivno, na osnovu intenziteta ponovnog znojenja. Najčešće je to period od četiri do 12 mjeseci.

Iontofereza:
Od 1984. u SAD-u koriste vodenu iontoforezu. Ovaj se postupak izvodi u bazenima s tekućom vodom i laganim naponom struje.

Mada kod prekomjernog znojenja u predjelu pazuha iontoforeza daje nešto slabije rezultate nego kod dlanova i tabana, njena efikasnost je veoma velika. Prema podacima Američke dermatološke akademije problem se rješava u oko 83 posto slučajeva.

Bola nema, a pacijent osjeća samo blago peckanje. Terapija traje oko 30 minuta i provodi se svaki drugi dan. Prosječno je potrebno između 10 i 12 tretmana. Ipak nije za trudnice, epileptičare, bolesnike s pejsmejkerom ili metalnim implantatima.

Terapija laserom:
Laseri -1064-nm i Nd YAG trajno uništavaju znojne žlijezde tako što laserski snop djeluje u potkožnom tkivu i sloju kože, u kojem su smještene znojne žlijezde.

Operacija kao krajnje rješenje:
Ljudi kojima nijedna od navedenih metoda nije pomogla mogu pod nož. Obično je riječ o emocionalno preosjetljivim osobama kod kojih je prekomjerno znojenje posljedica njihovog senzibiliteta. Naravno, nije riječ o nestabilnim ili psihički bolesnim osobama, već samo o hiperosjetljivim. Operaciji se pribjegava ukoliko znojenje ometa normalno funkcioniranje. U svijetu se ovaj postupak primjenjuje već 30 godina i jedina je terapijska procedura koja ima trajan efekt. Operacija traje 30 minuta pod općom anestezijom, a pacijent istog dana može napustiti bolnicu.

Ipak zahvat endoskopske transtorakalna simfatekotomije (ETS), pri kojem se odstranjuju lojne žlijezde ili prekidaju znojni živci u području prsa ili trbuha, ne mora uvijek biti konačno rješenje problema jer nakon izvedene operacije znoj zna izbijati na drugim dijelovima tijela.

net.hr