Spas oboljelima od raka mogao bi stići iz autralske prašume

Australska kompanija QBiotics Limited tvrdi kako je njihov EBC-46, dobiven od sjemenki grma iz tropskih prašuma, uspješno testiran na više od stotinu pasa, mački i konja. Kompanija planira uskoro testirati kako na lijek reagiraju ljudi, piše dalje.com.

- Već smo iskušali lječenje na preko 150 životinja, koje su bolovale od više vrsta tumora te smo sada spremni provesti studiju o djelotvornosti kod ljudi - izjavila je dr. Victoria Gordon za AFP.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da lijek djeluje na nekoliko razina malignih oboljenja, poput raka kože, raka vrata i glave, raka pluće te raka prostate. Dr. Gordon tvrdi da lijek uništavač u samoj jezgri tumora, potičući nektivne bijele stanice da počnu djelovati i uništavati tumor.

Tvrtka već šest godina razvija ovaj lijek, od trenutka kada je otkrivena molekula ljekovite australske biljke. U kompaniji se nadalju da će do 2011. godine skupiti dovoljno sredstava da nastave istraživanje.

- Ovakva saznanja povećavaju potrebu za očuvanjem australskih prašuma- tvrdi dr. Gordon, te dodaje da su prašume ne samo izvor novih lijekova za rak, već i ostalih ljekovitih biljnih vrsta.

TEKST: Maja Belušić/dalje.com