Snižavanje krvnog tlaka smanjuje rizik od zatajenja srca

krvni tlak, sistolički tlak, dijastolički tlak, arterijske hipertenzije, oštečenje vida, Infarkt, ateroskleroza arterija, visoki krvni tlak, krvni tlak, bolesti srca i krvnih žila, snižava krvni tlak., cimet, češnjak, tlak, visoki krvni tlak, visoki krvni tlak, regulira visok krvni tlak, krvni tlak, Demokratska fronta, povišeni krvni tlak, Arterijski krvni tlak, razina kolesterola, tlak, hipertenzija, arterijske hipertenzije
...jer su znanstvenici već tada uočili jasne pozitivne učinke značajnijeg snižavanja tlaka na smanjivanje mortaliteta i drugih faktora rizika.
Drastičnije snižavanje krvnog tlaka ispod preporučene granice od 140/90 dramatično smanjuje rizik od zatajenja srca i rizik od smrti kod osoba starijih od 50 godina, pokazalo je veliko američko istraživanje koje bi moglo dovesti do preporuka za promjene liječenja i zdravstvene prakse.

Podaci prema stručnjacima, ukazuju na neke potencijalno zabrinjavajuće nuspojave za koje je potrebna daljnja analiza no smatraju da koristi nadmašuju rizike.

„Mislim da je ovo velika stvar. Slijedom tih rezultata trebale bi se mijenjati preporuke za liječenje. Ukoliko se pojavi problem kod pojedinog pacijenta, uvijek se može odustati", kaže dr. Marc Pfeffer iz bostonske bolnice Brigham and Women's Hospital o istraživanju čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za bolesti srca (AHA) u Orlandu na Floridi.

Petogodišnja studija koja je obuhvatila više od 9.300 pacijenata s povišenim krvnim tlakom privedena je kraju nakon samo tri godine jer su znanstvenici već tada uočili jasne pozitivne učinke značajnijeg snižavanja tlaka na smanjivanje mortaliteta i drugih faktora rizika.

Preliminarni rezultati usporedbe pacijenata kojima je sistolički tlak snižen ispod 120 u odnosu na pacijente kojima je tlak snižen ispod 140 objavljeni su u rujnu, mjesec dana nakon završetka istraživanja. Detaljniji rezultati objavljeni na kongresu AHA-a pokazali su dodatne koristi drastičnijeg snižavanja sistoličkog tlaka.

U liječenju povišenog tlaka postizanje razine od 140/90 bio je uobičajeni cilj no nije postojao opći konsenzus pa je to bio povod za istraživanje.

„Kod pacijenata koji su agresivnije liječeni odnosno drastičnije im je snižavan tlak slučajevi zatajenja srca smanjeni su za 38 posto, a smrtnost od zatajenja srca smanjena je 43 posto. Smanjivanje tlaka na manje od 120 smanjilo je zajednički rizik od srčanih i moždanih udara i zatajenja srca za trećinu a rizik od smrti za gotovo četvrtinu", kažu znanstvenici.

Uočeno je da skupina s intenzivnijim liječenjem imala 1-2 posto više nuspojava među kojima su hipotenzija, nesvjestice, elektrolitski poremećaji te oštećenja ili zatajenja bubrega. Znanstvenici su utvrdili i da pacijenti stariji od 75 godina nisu imali više problema kad su bili podvrgnuti agresivnijem liječenju povišenog krvnog tlaka.

Iz istraživanja bili su isključeni oni koji su pretrpjeli moždani udar ili su bolovali od šećerne bolesti.
Povišeni krvni tlak smatra se vodećim faktorom rizika za bolesti srca, bubrega i druge zdravstvene probleme.

Znanstvenici sada proučavaju utječe li značajnije smanjivanje krvnog tlaka negativno na kognitivne sposobnosti i ima li negativni utjecaj na osobe koje imaju neku bolest bubrega. Krvni tlak dodatno je snižavan dodavanjem novog lijeka iz neke od skupina blokatora angiotenzinskih receptora, blokatora kalcijskih kanala, ACE inhibitora i diuretika.