Smrtonosni trend Neknominate zahvatio i Hrvatsku

Izazov funkcionira tako da osoba koja je ispila određenu količinu alkohola, snimi taj događaj, objavi ga na društvenim mrežama te nominira tri osobe iz svog kruga prijatelja da učine isto. Oni mogu prihvatiti ili odbaciti izazov. Osobe koje izazov prihvaćaju, snimaju ga, objavljuju na društvenim mrežama i nominiraju još tri prijatelja.

Ovaj trend već mjesecima muči britansku Vladu, jer ondje je službeno zabilježeno već pet smrtnih slučajeva mladih koji su prihvatili izazov. Jedan od njih je Bradley Eames (20). Količina alkohola kojeg je u organizam unio u kratkom roku, za njega je bila smrtonosna. On je, naime, popio gotovo litru gina. Nekoliko trenutaka nakon što je ispio izazov stavljen pred njega, i objavio snimku svog pothvata na društvenim mrežama, žalio se na bol u trbuhu. Ubrzo je preminuo.

Britanska policija istražuje i slučaj smrti 29-godišnjeg Stephena Brooksa iz Cardiffa. On je popio gotovo pola litre votke naiskap. Mladi Britanac Isaac Richardson preminuo nakon što je napravio koktel miješajući vino, whisky, votku i lager. 19-godišnji Johnny Byrne iz Irske tijekom izazova bacio se pijan u rijeku te se utopio.

Da je trend stigao i u našu zemlju, pokazuje i snimka ispijanja piva naiskap, koju je na Facebooku objavila jedna djevojka iz Hrvatske. Posljedice alkoholnih avantura za Dnevnik.hr komentirala je dr. Iva Pejnović Franelić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Kada jednom dospije u krv, alkohol se uvijek razgrađuje istom brzinom i na to se ne može utjecati, stoga su vrlo opasna brza ispijanja većih količina alkohola i posljedično trovanje alkoholom. Odrasli organizam može preraditi otprilike jedno piće na sat. Kod visokih razina alkohola u krvi, što može biti posljedica ispijanja većih količina alkohola u kratkom vremenskom razdoblju, mozak može prestati kontrolirati tjelesne vitalne funkcije. U najgorem slučaju može zaustaviti disanje, što može rezultirati komom ili gušenjem u vlastitom povraćenom sadržaju. Pogrešno je uvjerenje kako se od prekomjerne konzumacije alkohola ne može umrijeti', kaže Pejnović Franelić.