Smaži red čokolade za zdravije srce, vitkost i osjećaj sreće

čokolada, tlak, zdravlje, hrana, starenje, čokolada, voće, čokolada, čokolada, čokolada, ljubitelji, želja, čokolada, žudnja, skrivanje, čokolada, slatkiši, čokolada, srce, vitkost, sreća, čokolada, tamna čokolada, čokolada, crna čokolada, lijek, cink, imunitet
Sadržaj snažnog antioksidansa flavonoida raste proporcionalno sadržaju kakaa pa ga tako, prema nekim istraživanjima, tamna čokolada sadrži više čak i od borovnica ili acai bobica, a u jednoj kockici tamne čokolade gotovo je jednaka količina antioksidansa kao i u čaši crnog vina. Flavonoidi iz kakaa sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola koji povezujemo s povećanim rizikom od moždanog udara i ostalih kardiovaskularnih poremećaja.

Ako posegnete za čokoladom s visokim udjelom kakaa, možete regulirati dijastolički i sistolički krvni tlak, poboljšati funkciju endotela krvnih žila te smanjiti inzulinsku rezistenciju. U pet različitih studija provedenih na sveučilištima u SAD-u pronađeni su dokazi da uzimanje značajnijih količina tamne čokolade smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učinci čokolade i više od 300 kemijskih spojeva od kojih je sazdana kroz živčani sustav pogađaju cijelo tijelo, oslobađajući neurotransmitere koji izravno utječu na raspoloženje i emocije. Neurotransmiteri sreće, poput endorfina i serotonina, mogu pomoći u redukciji stresa te dovesti do osjećaja euforije. Pozitivan učinak na stres i hormone stresa znanstvenici su upravo pripisali visokom sadržaju antioksidansa.

Bez obzira na slatkoću, tamna čokolada ima nizak glikemijski indeks. To znači da ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare, a flavonoidi u kakau pomažu u prevenciji šećerne bolesti jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu, smatraju stručnjaci.

- Do prije nekoliko godina čokolada se smatrala nezdravom slatkom namirnicom. No zadnjih godina došlo se do spoznaja kako tamna čokolada pozitivno utječe na povišeni krvni tlak, dijabetes i ukupnu smrtnost. Istraživanja su pokazala kako mliječna čokolada na tašte podiže razinu inzulina i inzulinsku rezistenciju, a da tamna čokolada ne mijenja njihove vrijednosti. Također, tamna čokolada bogata polifenolima iz kakaa blagotvorno djeluje na elastičnost krvnih žila, što je važno za zdravlje dijabetičara - objasnila je nutricionistica Mirja Jošić. Na Sveučilištu u Kopenhagenu otkriveno je da tamna čokolada stvara veći osjećaj sitosti nego ona s niskim udjelom kakaa. To u praksi znači da smanjuje želju za slatkom, slanom i masnom hranom.

- Tamna čokolada ima intenzivniji okus u usporedbi s mliječnom čokoladom, a jači okus kakaa u istraživanju iz 2011. pokazao se zaslužnim za veći osjećaj sitosti i manjom željom za hranom kod ispitanika kojima je ponuđena tamna čokolada u usporedbi s onima koji su jeli mliječnu verziju - dodaje nutricionistica Jošić.

Budite svjesni da se na tržištu nalaze stotine vrsta čokolade pa ako želite iskusiti sve dobrobiti tamne čokolade, odaberite kvalitetne verzije s najmanje 70 posto udjela kakaa. Kao i sa svime, i s tamnom čokoladom ne treba pretjerivati pa je već i nekoliko kockica na dan dovoljno da unesete cijelo bogatstvo antioksidansa i minerala kojima obiluje, poručuju stručnjaci.

Sadrži dobre Masne kiseline kao i maslinovo ulje

Unatoč visokom udjelu masti tamna čokolada sadrži povoljne masne kiseline. Trećinu masti u čokoladi čini oleinska kiselina koju nalazimo i u maslinovu ulju, a kojoj se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje poput snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja kolesterola u krvi.

Mliječna obiluje kalcijem, a ona s bademima vitaminom E

Bogata je fosforom, magnezijem, željezom, kalijem i cinkom. Sadrži cijeli niz vitamina skupine B, vitamin E i beta-karoten. Ovisno o vrsti čokolade, tj. o udjelu kakaa i ostalih dodataka koje sadrži, mliječna čokolada bogata je kalcijem, a čokolada s bademima bogatija je vitaminom E.

Slatki ‘pomoćnik' u provođenju dijete

Još je prilično uvriježeno mišljenje da čokolada uzrokuje debljanje. Međutim, postoje razlike između vrsta čokolade, a očituju se u količini kakaa i ostalim sastojcima. Dakle, kockica tamne čokolade ne samo što će vam omogućiti da u njoj uživate bez osjećaja krivnje u manjim količinama nego će vam pomoći i da se lakše pridržavate dijete. Ako se čokolada obilježi kao namirnica koju je potrebno striktno izbjegavati tijekom dijete, željeni učinak je upravo suprotan, pojavljuje se povećana želja za njome i borba u kojoj čokoladoljupci prije ili poslije popuste. To najčešće rezultira pretjeranim uživanjem nakon kojeg slijedi grižnja savjesti i, naposljetku, odustajanje od dijete.

Šećer, maslac i mlijeko umanjuju pozitivne učinke kakaa u prahu

Drevne Maje kakao su nazivale "hranom bogova" i toliko ga cijenile da su ga koristile kao sredstvo plaćanja. Baš taj dragocjeni prah čokoladi daje specifičan gorkasti okus pa proizvođači u čokolade za bolji okus dodaju mlijeko, šećer i maslac. Osim što ovi sastojci čokoladi dodaju nepotrebne kalorije, istodobno i umanjuju pozitivne učinke kakaa.

Sveučilište Yale: Malo čokolade preporučuje se i trudnicama

koje su sudjelovale u istraživanju Sveučilišta Yale i svakodnevno jele crnu čokoladu imale su manje predispozicije za razvoj preeklampsije, bolesti koja izaziva komplikacije u krvožilnom sustavu. Preeklampsija se povezuje s oticanjem ruku i nogu, naglim debljanjem i glavoboljama, a utječe i na rast i razvoj nerođene djece.

Izvor: 24sata.hr