Smaži red čokolade za zdravije srce, vitkost i osjećaj sreće

Smaži red čokolade za zdravije srce, vitkost i osjećaj sreće
Sadržaj snažnog antioksidansa flavonoida raste proporcionalno sadržaju kakaa pa ga tako, prema nekim istraživanjima, tamna čokolada sadrži više čak i od borovnica ili acai bobica, a u jednoj kockici tamne čokolade gotovo je jednaka količina antioksidansa kao i u čaši crnog vina. Flavonoidi iz kakaa sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola koji povezujemo s povećanim rizikom od moždanog udara i ostalih kardiovaskularnih poremećaja.

Ako posegnete za čokoladom s visokim udjelom kakaa, možete regulirati dijastolički i sistolički krvni tlak, poboljšati funkciju endotela krvnih žila te smanjiti inzulinsku rezistenciju. U pet različitih studija provedenih na sveučilištima u SAD-u pronađeni su dokazi da uzimanje značajnijih količina tamne čokolade smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Učinci čokolade i više od 300 kemijskih spojeva od kojih je sazdana kroz živčani sustav pogađaju cijelo tijelo, oslobađajući neurotransmitere koji izravno utječu na raspoloženje i emocije. Neurotransmiteri sreće, poput endorfina i serotonina, mogu pomoći u redukciji stresa te dovesti do osjećaja euforije. Pozitivan učinak na stres i hormone stresa znanstvenici su upravo pripisali visokom sadržaju antioksidansa.

Bez obzira na slatkoću, tamna čokolada ima nizak glikemijski indeks. To znači da ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare, a flavonoidi u kakau pomažu u prevenciji šećerne bolesti jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu, smatraju stručnjaci.

- Do prije nekoliko godina čokolada se smatrala nezdravom slatkom namirnicom. No zadnjih godina došlo se do spoznaja kako tamna čokolada pozitivno utječe na povišeni krvni tlak, dijabetes i ukupnu smrtnost. Istraživanja su pokazala kako mliječna čokolada na tašte podiže razinu inzulina i inzulinsku rezistenciju, a da tamna čokolada ne mijenja njihove vrijednosti. Također, tamna čokolada bogata polifenolima iz kakaa blagotvorno djeluje na elastičnost krvnih žila, što je važno za zdravlje dijabetičara - objasnila je nutricionistica Mirja Jošić. Na Sveučilištu u Kopenhagenu otkriveno je da tamna čokolada stvara veći osjećaj sitosti nego ona s niskim udjelom kakaa. To u praksi znači da smanjuje želju za slatkom, slanom i masnom hranom.

- Tamna čokolada ima intenzivniji okus u usporedbi s mliječnom čokoladom, a jači okus kakaa u istraživanju iz 2011. pokazao se zaslužnim za veći osjećaj sitosti i manjom željom za hranom kod ispitanika kojima je ponuđena tamna čokolada u usporedbi s onima koji su jeli mliječnu verziju - dodaje nutricionistica Jošić.

Budite svjesni da se na tržištu nalaze stotine vrsta čokolade pa ako želite iskusiti sve dobrobiti tamne čokolade, odaberite kvalitetne verzije s najmanje 70 posto udjela kakaa. Kao i sa svime, i s tamnom čokoladom ne treba pretjerivati pa je već i nekoliko kockica na dan dovoljno da unesete cijelo bogatstvo antioksidansa i minerala kojima obiluje, poručuju stručnjaci.

Sadrži dobre Masne kiseline kao i maslinovo ulje

Unatoč visokom udjelu masti tamna čokolada sadrži povoljne masne kiseline. Trećinu masti u čokoladi čini oleinska kiselina koju nalazimo i u maslinovu ulju, a kojoj se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje poput snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja kolesterola u krvi.

Mliječna obiluje kalcijem, a ona s bademima vitaminom E

Bogata je fosforom, magnezijem, željezom, kalijem i cinkom. Sadrži cijeli niz vitamina skupine B, vitamin E i beta-karoten. Ovisno o vrsti čokolade, tj. o udjelu kakaa i ostalih dodataka koje sadrži, mliječna čokolada bogata je kalcijem, a čokolada s bademima bogatija je vitaminom E.

Slatki ‘pomoćnik' u provođenju dijete

Još je prilično uvriježeno mišljenje da čokolada uzrokuje debljanje. Međutim, postoje razlike između vrsta čokolade, a očituju se u količini kakaa i ostalim sastojcima. Dakle, kockica tamne čokolade ne samo što će vam omogućiti da u njoj uživate bez osjećaja krivnje u manjim količinama nego će vam pomoći i da se lakše pridržavate dijete. Ako se čokolada obilježi kao namirnica koju je potrebno striktno izbjegavati tijekom dijete, željeni učinak je upravo suprotan, pojavljuje se povećana želja za njome i borba u kojoj čokoladoljupci prije ili poslije popuste. To najčešće rezultira pretjeranim uživanjem nakon kojeg slijedi grižnja savjesti i, naposljetku, odustajanje od dijete.

Šećer, maslac i mlijeko umanjuju pozitivne učinke kakaa u prahu

Drevne Maje kakao su nazivale "hranom bogova" i toliko ga cijenile da su ga koristile kao sredstvo plaćanja. Baš taj dragocjeni prah čokoladi daje specifičan gorkasti okus pa proizvođači u čokolade za bolji okus dodaju mlijeko, šećer i maslac. Osim što ovi sastojci čokoladi dodaju nepotrebne kalorije, istodobno i umanjuju pozitivne učinke kakaa.

Sveučilište Yale: Malo čokolade preporučuje se i trudnicama

koje su sudjelovale u istraživanju Sveučilišta Yale i svakodnevno jele crnu čokoladu imale su manje predispozicije za razvoj preeklampsije, bolesti koja izaziva komplikacije u krvožilnom sustavu. Preeklampsija se povezuje s oticanjem ruku i nogu, naglim debljanjem i glavoboljama, a utječe i na rast i razvoj nerođene djece.

Izvor: 24sata.hr