Skinuli ste krpelja - imate li opasne simptome?

Šumski krpelji mogu izazvati bolesti koje završavaju smrću Ubod parazita najčešće je bezbolan, no vrlo brzo na tom mjestu pojavit će se crvenilo, oteklina, a nakon desetak dana simptomi koji nalikuju gripi. Nemojte ih zanemariti!

Krpelji su mali ali vrlo opasni nametnici, nastanjuju isti prostor kao i ljudi i vrlo im je zgodno 'prilijepiti' se na čovjekovu kožu i sisati krv. Taj se nametnik, kao i svaki drugi, može iskorijeniti i uništiti, no krpelji mogu biti vrlo opasni.

Meki' i 'tvrdi' krpelji razlikuju se po tome što kod 'tvrdih' rilice stoji na gornjem, a kod 'mekih' na donjem dijelu tijela. Mogu narasti i do 3 cm u dužinu, a zajedničko im je to što su isključivo – krvopije!

Upravo kontakt s krvlju predstavlja opasnost za 'domaćina' jer su krpelji vrlo često prijenosnici zaraznih bolesti, od kojih neke mogu biti i smrtonosne. Ne samo da će se krpelj hraniti na koži čovjeka, a podjednako tako i životinja, gdje će se udobno smjestiti u krznu, nego će sišući mu krv ženke krpelja ondje 'čuvati trudnoću' i toviti se do neprepoznatljivosti. Ženke često mijenjaju 'stanare' pa su znatno opasnije od muških krpelja.

Lajmska bolest, zaraza koju prenose krpelji, najčešće dolazi od krpelja koji žive na koži divljači i papkara. Ubod je uglavnom bezbolan, no vrlo brzo slijedi crvenilo, oteklina, a nakon desetak dana simptomi koji nalikuju gripi te su praćeni glavoboljom, bolovima u zglobovima, malaksalošću, groznicom... Zanemare li se simptomi, tegobe se mogu razviti u artritis, oštećenja perifernog živčanog sustava, pa i zastoj rada srca.

Ubod krpelja često je uzrok i meningitisa i encefalitisa koji se mogu prepoznati po ukočenom vratu, zaboravnosti, konfuziji, groznici i preosjetljivosti na svjetlost.

Svima koji često borave u prirodi savjetuje se da se cijepe, a oni koji odlaze na izlete trebali bi i nekoliko puta u danu obilno nanositi repelent kojim će zaštititi izložene dijelove tijela, ali i kosu i uši. Posebno budite oprezni s djecom koja će se valjati na travi. Zaštitite i kućne ljubimce kako oni krpelja ne bi unijeli u dom.

Izvor: Net.hr