Simptomi koje ne smijete ignorirati kod vaše djece

super mama, Drniš, dijete, kuća, djeca, ignoriranje, simptomi, žena, dijete, čuvanje, dadilja
Ipak, većina roditelja vremenom nauči nositi se s učestalim respiratornim problemima, karakterističnima za doba stjecanja imuniteta, piše naturala.hr.
Međutim, za razliku od kihanja i šmrcanja i blago povišene temperature - postoje simptomi koje kod djece nikada ne biste smjeli ignorirati:

Reakcija na glasne zvukove

Novorođenčad i bebe ne mogu reći čuju li dobro ili ne, ali roditelji mogu uočiti reagiraju li oni ili ne na glasne zvukovne podražaje. Ako primijetite da vaše dijete ne reagira na glasne zvukove, posjetite pedijatra i dogovorite pregled sluha. Kako vaši maleni rastu, predstavljeni su im glazbeni uređaji, video igrice, televizija i MP3 playeri koji, ako se pravilno ne koriste, mogu u većoj ili manjoj mjeri izazvati poteškoće sa sluhom. Kontrolirajte glasnoću zvukova koje vaša djeca slušaju. Glasnoća nikad ne bi smjela prelaziti polovicu maksimalne koju uređaj dopušta. Također, ograničite vrijeme provedeno u buci koliko god je to moguće.

Problemi s koncentracijom

Opet, bebe vam ne mogu reći je li im vid zamućen ili da ne mogu fokusirati oči. Vi možete primijetiti je li vašem djetetu teško fokusirati se na neki objekt ili vidjeti da teško pronalazi predmete koji su blizu (vaše lice ili ruka). Djeca školske dobi mogu imati teškoće s čitanjem , mogu sjediti vrlo blizu TV ekrana ili često trljati oči. Pitajte dijete vidi li u školi sve što piše na ploči jer se često događa da se dijete smatra lošim učenikom, a ono jednostavno ne vidi dobro što učitelj/ica piše pa ne može pratiti gradivo.

Visoka temperatura i teška glavobolja

Djeca često imaju povišenu tjelesnu temperaturu uzrokovanu manjim infekcijama uglavnom i to je najčešće bezazleno stanje koje njihov organizam vrlo lako pobijedi. Ako je povišena temperatura praćena glavoboljom, pogotovo ako je glavobolja toliko jaka da dijete jedva drži oči otvorene, odmah posjetite pedijatra kako bi isključio meningitis (upala moždane ovojnice). Ukoliko se meningitis rano prepozna, liječenje može spriječiti teže komplikacije.

Abdominalna bol

Neka djeca imaju osjetljiviji probavni sustav od druge i često će ih boljeti trbuh, uglavnom nakon hrane koja im ne odgovara. Ali ako primijetite povećanu razinu nelagode kod djeteta koja uključuje i bol u donjem desnom dijelu trbuha, povraćanje, proljev i trbuh osjetljiv na dodir, stvari su možda malo ozbiljnije jer u pitanju može biti apendicitis - upala slijepog crijeva. Ključna razlika između boli u trbuhu kao reakcije na hranu i apendicitisa je ta što se bol kod apendicitisa povećava s vremenom.

Ekstremni umor

Ako vidite da vam je dijete umornije no inače i nema onu razinu energije na koju ste navikli, nemojte to ignorirati i pripisati nedostatku sna ili pubertetu. Uzroka može biti više i na vašem liječniku je da ih istraži. Neki od njih mogu biti anemija, malapsorpcija, glavobolje ili depresija. Važno je da svom djetetu (osobito u tinejdžerskoj dobi) omogućite vrijeme nasamo s liječnikom jer im može biti neugodno pred vama razgovarati o osjetljivijim pitanjima.

Problemi s disanjem


Astma je sve učestalija bolest među djecom i njena se učestalost s godinama povećava. Kako biste prepoznali simptome, nemojte ignorirati zadihanost djeteta pri fizičkoj aktivnosti, piskajući zvuk pri izdisaju, poteškoće s disanjem ili spor oporavak od respiratorne infekcije. Tretman neće izliječiti astmu, ali će smanjiti broj napadaja i simptoma te zaustaviti napadaj kad počne.

Gubitak težine


Neobjašnjivo mršavljenje je znak za uzbunu. Nikako nemojte ignorirati taj simptom jer on može biti prvi znak mnogih problema, uključujući i karcinom. Zato o svakoj nagloj neobjašnjivoj promjeni mase djeteta, obavijestite pedijatra.

Ekstremni osjećaj žeđi

Nakon sati trčanja i igre s vršnjacima, dijete će vam biti žedno, naravno, ali ekstremna žeđ je potpuno drugačija. Ako vidite da dijete ne može utažiti žeđ i pije jako puno vode, obavijestite liječnika o tom simptomu jer je to prvi simptom dijabetesa.

Uživajte u odrastanju svog djeteta, ali usput pripazite na ovih nekoliko simptoma i nemojte ih ignorirati ako se pojave.