FOTO/VIDEO  Simptomi i liječenje: hernija diska C5-C6

Dijagnoza, cervikalne spondiloze, Pritisak u vratu , Cervikalna spondiloza, Cervikalni sindrom, vratni mišići, simptomi hernija diska, protiv intermitentnih groznica i neuralgija, Diferencijalna dijagnostika, neuralgija trigeminalnog živca , cervikalna kralježnica, Hernija, Hernija diska

Simptomi i liječenje: hernija diska c5 c6

Simptomi bolesti ovise o tome koji je disk utjecao. Glavni uzrok su degenerativni procesi uzrokovani osteohondrozom. Vrlo česta patologija je kila na C5 C6 disku.
Opće informacije

Kralježnica u vratu najmanje je zaštićena mišićnim korzetom, ovdje su donje kralježnice donekle tanji nego u ostalim dijelovima, a mobilnost vrata je veća. Svi ti čimbenici pridonose oštećenju i razvoju osteohondroze, koji na određenom stupnju dovodi do formiranja kile. Osim toga, ova patologija može izazvati bilo kakvu traumu na vratu. Cervikalna regija se sastoji od sedam kralježaka, koje su označene latinskim slovom C. Dijagnoza kila C5 C6 ukazuje na probleme koji su se pojavili na disku koji se nalazi između 5 i 6 kralješaka vrata.

Često se razvoj patologije javlja postepeno. U početku, intervertebralni disk postaje manje elastičan, zbog toga što je manji od prigušenja i komprimiran je između kralježaka. Postupno, kako se stanje tkiva diskova pogoršava dalje, čini se da se izravnava, pojavljuje se izbočina - mala izbočina sadržaja diska izvan uobičajenih granica.

Sljedeća faza je ruptura vlaknastog prstena i nastajanje hernija, koja, ovisno o lokaciji, može pritisnuti korijenje živaca ili leđnu moždinu. Kako će se hernirajući intervertebralni disk C5 C6 očitovati ovisi o veličini, vrsti, stadiju i obliku bolesti.

Taj se problem najčešće nalazi u dobi od 30-50 godina, tj. U razdoblju aktivnog života. Može značajno utjecati ne samo na stanje kralježnice, već i na cijelo tijelo, na dobrobit i radnu sposobnost.
Simptomi i manifestacije patologije

Simptomi hernija diska C5 C6 su vrlo različiti, neki od njih nisu specifični, što može otežati dijagnozu.

Vrlo je važno za prve manifestacije problema vratne kralježnice da se posavjetuju s liječnikom. Kroz ovaj odjel postoji mnogo vitalnih plovila, ligamenta, neuronskih putova, čija oštećenja mogu biti opasna.

Često hernia C5 C6 kralježnice vrata "signali" svog razvoja u fazi izbočine, kada je vlaknasti prsten samo deformiran, ali nema rupture. Takvi signali smatraju se bolnim sindromom.Ako imate bolove u regiji u vratu, nemojte ih zanemarivati, morate otići liječniku, jer liječenje treba početi što je ranije moguće.
Mogući simptomi

Bol u vratu,
Pogoršanje mobilnosti vrata maternice,
Ozračenje boli u ruku, češće u kažiprstu i palcu,
Smanjena senzacija i ukočenost na području palca i kažiprsta,
Smanjeni refleksi mišića,
Slabost u pokretu ruke,
Glavobolja, vrtoglavica.

Herniirani disk C5 C6 vratne kralježnice daje simptome koji su povezani s pritiskom na neuralne strukture, kao i plovila koja prolaze kroz ovaj segment. Svaki korijen živaca je odgovoran za neku funkciju tijela. Na jednoj od njih pod pritiskom je suženje kralježnice, ovisi o tome kako će se kila manifestirati. Njihova očitovanja mogu varirati među različitim ljudima, jer svaki živčani sustav ima svoje osobine.

Vaskularna kompresija u vratu dovodi do kršenja dotoka krvi u mozak, što prijeti razvoju ishemijskog moždanog udara. Njezine posljedice mogu dovesti do djelomične ili potpune paralize, invalidnosti i čak smrti.Opasnost od stezanja velikih plovila može biti stvarna s velikom krugovom i uz pogoršanje bolesti, kada okolna tkiva postaju upaljena i nabubrena.

Izražena-postojanje srednjeg paramedian hernija diska C5-C6, budući da izbočina hernial u ovom slučaju je usmjeren prema kičmeni kanal i vrše pritisak na korijena živca ili samog leđne moždine. Ovaj se prikaz može pomaknuti ulijevo ili udesno. Kada je pritisak na korijen živca na lijevoj strani, svi simptomi će se osjetiti na lijevoj strani, u patologiji lokalizaciju pravom boli, ukočenost i drugi simptomi kila će se nalaziti na desnoj strani tijela. Medijsko-paramedijska kila može se očitovati vrlo snažnom oštrom boli koja se ne može zaustaviti na bilo koji način.
Dijagnoza i liječenje

Za dijagnozu je potrebna analiza pritužbi pacijenata, pregled neurologa i obvezno istraživanje hardvera. Najsigurnija metoda za dijagnosticiranje intervertebralne kile je magnetska rezonancija. Njegovi rezultati omogućuju određivanje lokalizacije, veličine hernije, kako bi se utvrdilo koje su strukture pod pritiskom.Uz MRI, možda vam je potrebna rendgenska slika koja vizualizira stanje koštanog tkiva.

Liječenje hernija diska C5 C6 može biti konzervativno i operativno. Da bi se izliječio cervikalni dio, mora se postupati s posebnom pažnjom i oprezom, jer je to najosjetljiviji i ranjivi.
Metode konzervativnog liječenja

Prijem lijekova,
Nosio je cervikalni korzet,
masaža,
vuča,
Terapija vježbanja.

Tijekom razdoblja pogoršanja, spavanje u krevetu, vježbanje i masaža tijekom pogoršanja nisu dopušteni. Na čelu terapije lijekovima.

Važno je ukloniti ili barem smanjiti bol. Da biste to učinili, propisani su nesteroidni protuupalni lijekovi, analgetici. Mogu se koristiti i oralno ili u obliku injekcija.

Možda epiduralno davanje lijekova, tj. Izravno u spinalni kanal. S teškim bolovima propisuju se steroidni pripravci.

Osim protuupalnih i analgetskih sredstava, intervertebralna kila pokazuju mišićne relaksante i B-vitamine.

Nošenje korzetom, istezanje, masaža - sve su ove metode dodatne, olakšavaju pritisak na intervertebralni disk, poboljšavaju prehranu tkiva.

Ako konzervativne metode nisu u stanju pomoći pacijentu, a on ima sindrom boli, postoje znakovi pogoršane funkcije, tada je potrebno kirurško liječenje. Njegova je svrha ukloniti uzroke kompresije živčanih struktura, ometati, vratiti normalnu opskrbu krvlju u mozak. Suvremene metode i tehnologije omogućuju u većini slučajeva da se nose s intervertebralnom kila vrata maternice.

Pogledajte videozapis: Dekompresija kao metoda lečenja diskus hernije