Silikonski implantati povezani s rakom kože i brojnim drugim bolestima

Silikonski implantati
Implantati za dojke već se desetljćima koriste u estetskoj kirurgiji. I dok ih dio žena ugrađuje kako bi imale atraktivniji dekolte, velik broj ih se odlučuje na implantate nakon mastektomije, odnosno odstranjivanja dojke zbog raka. Koriste se slikonski implatanti i salinski.

Nedavno je provedena najveća studija ikada o kvaliteti implatanata i rizicima koje nose. U studiji je sudjelovalo 100.000 žena, od kojih ih 80.000 ima silikonske implantate, a 20.000 implantate punjene salinom. Rezultati istraživanja objavljeni su u Annalas of Surgery.

Zahvaljujući ovoj studiji, znanstvenici su otkrili da žene sa silikonskim umetcima imaju za šest do osam posto veći rizik za razvoj reumatoiodnog artritisa, sklerodermije i Sjogrennovog sindroma od žena koje nemaju implantate.

Silikonski implantati su također povezani s povišenim rizikom za razvoj raka kože te trudnoćama sa smrtnim ishodom.

Kod silikonskih implatanata postoji veći rizik od postoperativnih komplikacija, za razliku od implatanata punjenih salinom.

Zaključak studije je da silikonski implantati uzrokuju više zdravstvenih problema, no salinski, ali i da je postotak toliko nizak da se žene ne moraju brinuti, poručuju znanstvenici.