Sezonsko voće i povrće pravo su ljetno osvježenje

voće, povrće

Dok meteorolozi najavljuju nesnosne vrućine, najbolje se rashladiti svježim sezonskim voćem i povrćem poput lubenica, krastavaca, tikvica, dinja, breskvica, marelica... Uz te poslastice ljeti ćete pucati od zdravlja jer sadrže veliki postotak vode koji hidratizira i osvježava organizam. Budući da su svježe, svi korisni minerali i vitamini lako ulaze u organizam. Bez obzira na to želite li uživati u hrani, “skinuti” koji kilogram ili se samo rashladiti, nema boljeg od hladnih ljetnih salata punih svježih krastavaca, rikole, radiča i luka s dodatkom malo kozjeg sira ili hladne juhe gazpacho od rajčica koja može poslužiti i kao preljev.

Sve možete začiniti i s malo začinskog bilja poput bosiljka, majčine dušice, peršina i kopra iz obližnjeg vrta. Grah, mahune i bob dobra su zamjena za životinjske proteine, poboljšavaju probavu i snižavaju kolesterol, a ljeti su odlični za pripremu hladnih salata. Za desert možete pripremiti i hladni frape od bobičastog voća poput malina, kupina, koje je ljeti lako ubrati ili kupiti na tržnici, te breskvi. Navečer uživajte u bademima i orasima ili zasladite dan ukusnom smokvom, piše 24sata.hr.

Više ribe i povrća nego mesa
Čak i na roštilju neka se nađe više povrća i ribe nego mesa jer dok je jako vruće, organizmu ne odgovara teško probavljiva kalorična hrana. Ne zaborvite na tikvice, mrkvice, šparoge i luk.

Ohladit će salatu i tijelo
Ljeti ne zaboravite na svježe krastavace u salati, a kombinirajte ih i sa sirom, vrhnjem ili jogurtom. Bogat kalijem, krastavac jača mišiće i regulira krvni tlak, a može se staviti i na kožu u slučaju natečenih očiju ili opeklina.

Ljetno supervoće
U egzotičnoj “tropskoj breskvici”, mangu, najbolje je uživati ljeti. To supervoće bogato je vitaminima A, B, C, E i K te željezom, a kora je puna vlakana, što pomaže probavi.

100 g samo 30 kcal
Lubenica je zdravo povrće slatkastog okusa. Ima 80 posto vode, osvježava i hidratizira, a pritom ne deblja, pa u sparnom danu u njoj možete uživati u neograničenim količinama.

24.sata.hr