Sezona prehlada: Kako uz pomoć hrane smanjiti šanse da se dijete razboli?

prehlade, voće, sezona, hrana za jelo, prehlada
Naime, dječji imunološki sustav još nije do kraja razvijen i tek uči kako se boriti s bakterijama i virusima. Osim toga, u vrtiću i u školi djeca su u dodiru s velikim brojem druge djece, te se vrlo lako mogu zaraziti mikroroganizmima ili virusima putem dodira ili respiratornim putem, piše Zadovoljna.hr.

Do danas je poznato više od dvije stotine virusa koji mogu uzrokovati prehladu. Dok je kod odraslih sasvim uobičajena jedna do dvije prehlade godišnje, kod djece se ona može javiti i do deset puta u godinu dana.

Virusi se šire još brže ako djetetu nije osigurana pravilna prehrana puna nutrijenata, te je zato osim na to da dijete dovoljno spava, održava higijenu, naročito higijenu ruku, te pije dovoljno tekućine, potrebno pripaziti i na njegovu prehranu.

U ovom razdoblju pojačane izloženosti virusima dječja prehrana trebala bi biti naročito bogata vitaminima i mineralima, no nisu svi oni jednako učinkoviti u borbi s prehladom.

U nastavku donosimo pregled najvažnijih nutrijenata koje možete dati djetetu, kao i ideje kako ih uklopiti u jelovnik, naročito ako dijete nije ljubitelj određene namirnice.

Beta-karoten
Spoj beta-karoten je vrsta karotenoida koji se može naći u biljkama, a u našem se organizmu pretvara u vitamin A, ključnu hranjivu tvar koja snažno utječe na imunitet. Osim toga, aktivni vitamin A nalazi se i u hrani životinjskog porijekla, no ako vaše dijete nije ljubitelj mesa, nužno je tražiti biljke prepune beta-karotena. On se nalazi u mrkvama, naranči, špinatu, slatkom krumpiru i crvenoj paprici.

Ako vaše dijete voli grickati mrkvu, na velikom ste dobitku, no ako nije ljubitelj povrća, treba biti nešto kreativniji. Primjerice, ako pripremate špagete s umakom od rajčice, dodajte u umak sitno sjeckanu mrkvu. Pire krumpir ponudite uz usitnjeni ili pire špinat, a umjesto klasičnog pomfrita, napravite domaći od slatkog krumpira.

Vitamin E
Iako se dugo godina nije znala prava vrijednost vitamina E, danas se sa sigurnošću zna da njegova redovita konzumacija sprječava česte prehlade. Srećom, nedostatak vitamina E u tijelu vrlo je rijedak jer brojna hrana obiluje njime. Snažno je antioksidativno sredstvo koje štiti tijelo od slobodnih radikala. Može se pronaći u mlijeku, suncokretovom ulju, kukuruzu, avokadu, jajima.

Ako vaše dijete nije ljubitelj mlijeka, pokušajte mu ponuditi čokoladno mlijeko koje ćete sami pripremiti. Kupovna čokoladna mlijeka prepuna su šećera. Jednako tako, možete mu ponuditi pečeni ili kuhani kukuruz ili i čak onaj iz konzerve, a jedenje te namirnice možete pretvoriti u pravu igru brojanja pojedenih zrna. Voli li dijete kuhana ili pečena jaja, u velikoj ste prednosti, no ako to nije slučaj, ponudite mu pohani kruh s jajem, baš onakav kakav smo mi jeli u djetinjstvu, no pripremite ga na nekoliko kapi kokosovog ili suncokretovog ulja te svakako odstranite suvišnu masnoću.

Cink
Iako cink sam po sebi ne može spriječiti prehladu, može značajno smanjiti njezino trajanje jednom kada ona već nastupi. No u dječjoj prehrani treba se držati isključivo prirodnog cinka, nipošto u obliku suplemenata. On se nalazi u ribi, orasima i mliječnim proizvodima.

Barem jednom u nekoliko dana nastojte dijete hraniti ribom, a ako mu je ona odbojna, pokušajte uz to dodati ranije spomenuti pomfrit od slatkog krumpira ili neku drugu namirnicu za koju znate da je dijete voli.Tako se povečavaju šanse da će pojesti i barem dio ribe.

Vitamin C
Iako se desetljećima vjerovalo da vitamin C može spriječiti prehladu, posljednjih se nekoliko godina zna da to nije tako. Može je, baš kao i cink, ublažiti i skratiti njezino trajanje, ali nikako u potpunosti spriječiti. No dobra je vijest ta da se on nalazi u slatkom voću i povrću koje djeca uglavnom vole. Njega su prepune jagode, naranče, bobičasto voće, paprike i lisnato povrće.

Najjednostavniji način na koji djetetu možete ponuditi sve ove namirnice je priprema smoothieja. Ubacite spomenuto voće, pokoji list baby špinata i druge željene namirnice, a svakako preporučujemo i dodatak u vidu banane. Naime, smoothieji puni bobičastog voća i zelenog povrća znaju biti gorki i kiselkasti, a banana uvijek rješava taj problem.