Šest vrsta hrane i pića koje ipak ne bismo trebali kombinirati zajedno

Šest vrsta hrane i pića koje ipak ne bismo trebali kombinirati zajedno
Ali postoji hrana koja ne ide skupa i koja, ako je kombiniramo izaziva nadutost, porast razine šećera u krvi i smanjuje apsorpciju hranjivih tvari.

Recimo Englezi vole piti čaj s mlijekom, ali to nije uvijek dobitna kombinacija, valja paziti o kojem čaju se radi. Isto tako, kruh i džem nešto je što volimo pojesti ujutro za doručak uz kavu ili čaj, ali to nije baš uvijek pametno. Stoga vam donosimo šest kombinacija hrane i pića koje bi trebali izbjegavati.

1. Čaj i mlijeko

Crni čaj bogat je antioksidansima koji smanjuju upale koje se povezuju sa puno kroničnih bolesti kao srčane bolesti i dijabetes. I mala količina mlijeka koju stavljate u čaj umanjuje korisne učinke čaja. Proteini iz mlijeka vežu se za antioksidanse u čaju i sprečavaju njihovu apsorpciju.

Još gore, mlijeko u ovim situacijama neće vam priskrbiti ni kalcij. Kofein u čaju smanjuje apsorpciju kalcija. Ako trebate nešto staviti u čaj, neka to bude limun. Limun povećava količinu antioksidansa koje će vaše tijelo upiti.

2. Bijeli kruh i džem

Jednostavni ugljikohidrati najviše podižu razinu šećera u krvi. Ako se baš takva dva ugljikohidrata uzmu zajedno, rezultat je katastrofičan. Razina šećera u krvi brzo naraste pa tijelo mora teško raditi da bi ga snizilo, lučeći više inzulina iz pankreasa. A kad se desi neizbježni pad šećera, energija i raspoloženje bit će na vam vrlo niskoj razini, postat ćete umorni i razdražljivi.

Dugoročno, ovaj proces može potrošiti gušteraču, stvoriti rezistenciju na inzulin i dijabetes. Zamijenite ove rafinirane ugljikohidrate, uzmite kruh od cijelovitih žitarica koji pomaže probavi i čuva od naglih povišenja šećera.

3. Salata i začin bez masnoća

Ako izbjegavate masnoće kad začinjavate salatu, blokirate apsorpciju hranjivih tvari. Studija je utvrdila da se karotenoidi, biljni pigmenti koji reduciraju rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i degeneracije makule, puno bolje apsorbiraju kada su začinjeni masnoćama. Ne trebate zato pretjerivati, malo maslinovog ulja i ocat bit će dovoljno.

4. Alkohol i kofein

Običaj je da se uz večeru popije pokoja čaša vina, nakon čega, osobito ako niste navikli, počinjete zijevati i naručujete kavu na kraju obroka. To je loša ideja. Pojačana energija koju daje kofein može prikriti opijenost alkoholom pa niste ni svjesni koliko ste popili. Ljudi koji kombiniraju kavu i alkohol su u većem riziku da im se desi kakva nezgoda.
5. Leća i crveno vino

Crveno vino sadrži tanine. Kada se tanini pomiješaju sa biljnim izvorima željeza, kao željezo iz leće ili soje, to ozbiljno ometa sposobnost tijela da upija minerale. Ovaj problem je osobito važan za vegetarijanace zbog teže apsopcije željeza biljne baze. Željezo koje organizam treba teže će dobiti iz hrane.

6. Burgeri i pivo

I pljeskavica i pivo se procesuiraju u jetri, ali tijelo daje prioritet razgradnji alkohola jer ga prepoznaje kao otrov. Tako mast dulje kola krvnim žilama i može se nataložiti u masnom tkivu. Poslije te kombinacije se zbilja osjećate odurno. Masnoća uzrokuje da se hrana puno sporije probavlja, pa se od masnog jela osjećate pretovareni i naduti još dugo nakon što ste jeli.

telegram.hr