Šest simptoma koje ne biste smjeli ignorirati

1. Niste debeli, ali imate poveći trbuh
U čemu je problem? Opseg struka veći od 88 centimetara može izazvati metabolički sindrom, skup stanja koji povećava rizik od pojave dijabetesa i srčanih bolesti, čak i ako imate tjelesnu težinu koja je u granicama zdravstvenih preporuka. "Masnoća na trbuhu pritišće i pluća, posebno kad se nagnete, što otežava disanje", kaže Gerald Fletcher, kardiolog s Mayo Clinic u Floridi. Salo može ispuštati kemikalije koje uzrokuju upale i iritiraju zračne puteve, tako da je disanje još teže.

Odmah poduzmite: Započnite vježbati, redovito i dovoljno naporno da ubrzate metabolizam. A jednostavne ugljikohidrate poput slatkiša i kolača zamijenite žitaricama punog zrna. Kombinacije žitarica punog zrna i proteina probavljaju se sporo i pomažu u prevenciji naglog skoka šećera i inzulina, hormona koji je povezan i sa spremanjem masnog tkiva.

2. Seks ponekad boli
U čemu je problem? (Osim očitog!) Možda imate endometriozu, poremećaj kod kojeg endometrij, tkivo kojim je obložena maternica, raste i u jajnicima i drugim organima. Tkivo koje divlja na krivom mjestu i dalje curi u menstruaciji uzrokujući lokalne upale i ožiljke koji mogu uzrokovati bol prilikom seksualnog odnosa, objasnio je dr. Harvey J. Kliman, s Yale School of Medicine u Connecticutu. Ne liječite li se, endometrioza može dovesti do neplodnosti, pa čak i tumora, koji se mogu razviti u određeni tipove raka jajnika.

Odmah poduzmite: Razmotrite uzimanje antibebi pilula, koje stanjuju endometrialno tkivo, zbog čega su i menstruacije lakše i manje su šanse da se ošteti pelvis. Redovit pregled kod ginekologa također je nužan u prevenciji.

3. Uvijek se osjećate iscrpljeno?
U čemu je problem? Ako ste uklonili uobičajene sumnjivce poput ovisnosti o brzoj hrani, neispavanosti ili povremenog žustro treniranja, manjak energije može biti znak slabijeg rada štitnjače ili hipotiroidizma. Štitnjača proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, rad srca i niz drugih tjelesnih funkcija. "Kad je proizvodnja hormona čak sasvim malo spuštena, možete osjetiti pad mentalnih funkcija, depresiju, slabu cirkulaciju ili visoki tlak, a sve to povećava rizik od srčanih bolesti", objasnio je dr. Leonard Wartofsky s Washington Hospital Center u Washingtonu.

Odmah poduzmite: Ako u obitelji imate probleme sa štitnjačom ili druge simptome poput napuhnutog lica, debljanje ili promuklost, test krvi otkrit će na koji način radi vaša štitnjača. U slučaju da doista imate usporeni rad štitnjače liječnik može preporučiti uzimanje umjetnih hormona.

4. Migrene se javljaju s aurom
U čemu je problem? Do 30% osoba koje pate od migrene imaju auru – vizualni poremećaj poput točkica ili bljeskova svjetlosti, a ponekad i motoričke slabosti ili pojave trnaca – što udvostručuje rizik od ishemičnog moždanog udara.

Odmah poduzmite: Žene koje imaju migrene s aurom trebale bi prestati pušiti i koristiti kontracepcijske tablete s estrogenom kako bi smanjile rizik od moždanog udara.

5. Leđa vas neprestano bole?
U čemu je problem? Kronična bol u leđima koja traje šest ili više mjeseci povezuje se s gubitkom moždane mase, što odgovara 10 do 20 godina normalnog starenja, pokazalo je istraživanje s Northwestern University Feinberg School of Medicine u Chicagu. "Ne znamo to još objasniti - ima veze s načinom na koji se mozak adaptira na bol - no, opadanje moždane mase može imati posljedice pri kontroli emocija", rekla je koautorica dr. A. Vania Apkarian.

Odmah poduzmite: Snažni mišići trbuha i zdjelice pomažu u pridržavanju leđa, stoga je dobro krenuti na pilates. Trudite se uvijek držati uspravno te neka vam kompjuterski ekran bude u visini očiju kako biste spriječili probleme s vratom i kralježnicom.

6. Izostala je menstruacija, ali niste trudni?
U čemu je problem? Možda vam je drago da menstruacija izostaje, no to može biti znak niske razine estrogena, posebno zbog stanja poput hipotiroidizma. Estrogen pomaže u reguliranju koštane formacije te održava zdravo srce. A samo tri mjeseca bez menstruacije može utjecati na plodnost te povećati rizik od osteoporoze i srčanih bolesti.

Odmah poduzmite: Ako nemate menstruaciju više od tri mjeseca od ginekologa tražite pretragu hormona. Održavajte zdravu tjelesnu težinu jer će pomoći u održavanju poželjne razine estrogena i redovitog menstruacijskog ciklusa.

net.hr