Sastojci koje biste trebali izbjegavati u šamponima za kosu

Sastojci koje biste trebali izbjegavati u šamponima za kosu

Možda je u problem u tome što ne čitate pažljivo etikete pa ne znate da se u privlačnim bočicama kriju sastojci koji vašoj kosi mogu donijeti više štete nego koristi.

Sastojci koje treba izbjegavati

Sulfati

Sulfati su zapravo jaki kemijski deterdženti kake također nalazimo u sredstvima za odmašćivanje posuđa i kuhinjskih površina, a zaslužni za stvaranje bogate pjene. No, ne zavaravajte se, raskošna pjena nije znak dobrog šampona već prije signal da riskirate potencijalnu iritaciju vlasišta, crvenilo i svrbež.

Isopropyl alkohol

Vrlo je čest sastojak u kozmetickim proizvodima. Sintetiziran je iz mineralnog ulja i može se naći joši u sredstvima za poliranje drva i antifrizu. No, jako isušuje kosu i valsište te može dovesti dovodi do oštećenja i gubitka kose.

Formaldehid

Ovaj najčešći i najopasniji kemijski konzervans uništava bakterije, a kancerogen je u određenim količinama. Osim toga, iritira oči i dišni sustav te može uzrokovati upalne procese na koži.

Propilen glikol

Ovaj moćni rastvarač pomaže sastojcima za čišćenje da uđu dublje u vlasi, ali isto tako uništava proteine u zdravoj kosi i iritira osjetljivo vlasište i kosi.

izvor: tportal.hr