Samo trećina zaraženih Amerikanaca drži HIV pod kontrolom

hiv

... što znači da ostali ugrožavaju druge ljude, objavili su u utorak američki zdravstveni stručnajci.

U izvještaju Centara za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) kaže se da od ukupno milijun i dvjesto tisuća zaraženih njih 840 tisuća u 2011. nije redovito uzimalo lijekove protiv HIV-a koji virus drže na veoma niskim razinama.
Od toga broja dio ima dijagnosticiranu zarazu HIV-om, dio prima propisani antiretrovirusni lijek ali ne uspijeva obuzdati virus, a četiri posto zaraženih na liječničkoj je skrbi, ali ne dobivaju antiretrovirusne lijekove.

Studije su pokazale da supresija virusa može zaraženima produžiti život i za čak 96 posto smanjiti rizik od prenošenja infekcije.

Po podacima CDC-a, postotak Amerikanaca zaraženih HIV-om koji su postigli supresiju virusa i dalje je razmjerno stabilan, njih 30 posto u 2011., a to je posljednja godina za koju su podaci dostupni. Za usporedbu, u 2009. taj je postotak bio 26.
Najmanje je vjerojatno da će mlade osobe virus držati plod kontrolom. Samo 13 posto osoba u dobi od 18 do 24 godine to je postiglo u 2011., a najbolje virus obuzdavaju osobe starije od 65 godina, njih 37 psoto.
Znanstvenici to pripisuju činjenici da je HIV dijagnosticiran u manje od polovine (49 posto) zaraženih osoba u dobi od 18 do 24 godine.

Hina