Samo šačica dnevno će vas zaštititi od raka, srčanih bolesti i dijabetesa

Osim toga bogati su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga, ne čudi što rezultati raznih studija pokazuju da redovita konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju, znanstvenici sa Sveučilišta Scranton u američkoj državi Pennsylvaniji analizirali antioksidanse u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim i indijskim oraščićima.

'Orasi su rangirani iznad ostalog orašastog voća. Šačica oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog voća. Nažalost, ljudi jednostavno ne jedu dovoljno orašastih plodova. Naše istraživanje pokazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha', rekao je voditelj istraživanja Joe Vinson.

Istručnjaci savjetuju da ih konzumirate sirove, a ne obrađene jer im se tako smanjuju antioksidativna svojstva. No, mnogi izbjegavaju orašaste plodove jer misle kako će dobiti na težini, ali oni sdrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne dovode do začepljenja krvnih žila, kao i zasićene masti.

Jedete li orašaste plodove nećete se udebljati. Dapače, stručnjaci tvrde kako ćete izgubiti na težini jer stvaraju osjećaj sitosti.

'Sedam oraha dnevno je idealna količina za maksimalnu zdravstvenu korist', dodao je dr. Vinson.

S.P./healthylnb.com