Sam svoj liječnik: Koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova?

mentalna bolest, psihičko stanje, lijekovi, BIH, cijena, lijekovi, bol, lijek, mafija, farmaceuti, lijek, RAK, farmaceutske kuće, farmaceutska industrija, farmaceuti, reklame, reklama, lijekovi, lažni lijekovi, lijekovi, lijekovi za impotenciju, Protuupalni lijekovi, Lijekovi za krvni tlak, Lijekovi protiv bolova, lijekovi i odmor, kućni lijekovi, lažni lijekovi, zdravlje, hrana, lijekovi, lijekovi, lista, pojeftinjenje, odmor, lijekovi, tableta, Lijekovi protiv bolova, konzumiranje lijekova, lijekovi, karcinom
Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svatko može kupiti u ljekarnama.

Zbog dostupnosti najčešće dolazi do navikavanja, tumači magistra Pelko te u nastavku nabraja najprodavanije tablete protiv bolova:

Najprodavaniji su ibuprofen (neofen, nurofen, ibustar, spidifen itd.), paracetamol (lekadol, lupocet, plicet itd.), naproksen natrij (nalgesin) i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina (caffetin i plivadon).

Koji god lijek uzimate, uvijek pročitajte uputu o lijeku

1. KRIVA DOZA I SUBJEKTIVAN DOJAM BOLA

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu.
Ona se izračunava prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini se slučajeva, nažalost, 'ne pogodi'.

A ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom.

Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent - individualno.
Ti lijekovi nisu 'pametni' i ne znaju točno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osjećaj.
Isto tako, većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje, već djeluje kao i protiv temperature i upala.

2. KADA I KAKO DOLAZI DO NAVIKAVANJA?

Kao i kod svega što se uzima dulje, može doći kod navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze.

U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka (kodein kod caffetina i plivadona) - kod takvih lijekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati dulje od 3 dana.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedostatna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više.

Kada govorim o duljem vremenskom periodu, mislim na više mjeseci, pa i godine, jer nakon mjesec dana neće doći do nikakve prevelike promjene kod općenito zdrave osobe.

3. NE PRESKAČITE UPUTU U LIJEKU

Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", prije uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputu o lijeku, gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena duljina uzimanja.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne dulje od 10-15 dana).
Ako simptomi ne prolaze potrebno je javiti se liječniku jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.

Za svaki lijek postoji maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti.
Kod npr. prije navedenog ibuprofena to je 2400 mg, odnosno 6 tableta prodajnog neofena od 400 mg.

Naravno da postoji i cijeli niz lijekova protiv bolova koji se izdaju na recept, međutim njihov je spektar jako širok, a pacijent dobiva jasne upute za uzimanje već kod liječnika ili ljekarnika.

zadovoljna.hr