Rješenje za hladne prste ruku i nogu

Prsti na rukama i nogama su vam često hladni? Osnovni razlog je smanjeni dotok krvi u ruke i noge. Razlozi za to su vrlo različiti. No među najčešće uzroke ubrajaju se nezdravi životni stil, izloženost hladnoći i neprikladna prehrana.

Glavno je uspostaviti pravu dijagnozu. Prepustite da je liječnik donese, ali i vi razmislite o mogućim uzrocima:

Starenje:
S godinama krvne žile mogu postati kruće i stisnutije. To ometa zdravu cirkulaciju krvi, posebno u ekstremitetima. I ovo je zapravo glavni uzrok zbog kojeg mnogi stariji ljudi imaju hladne ruke i noge.

Raynaudova bolest:
Pri hladnoj temperaturi krvne žile u nogama i rukama se stisnu. No ovo stezanje se može javiti i ako ste izloženi fizičkom ili mentalnom stresu. Potraje li predugo liječnici ga nazivaju Raynaudovim sindromom. Riječ je o vrlo ozbiljnoj bolesti pri kojoj prsti znaju doslovno poplaviti, a prijeti i mogućnost amputacije.

Zadebljanje arterija
Arterioskleroza, gdje otvrdnuće ili zadebljanje stijenka arterija, uzrokuje lošu cirkulaciju krvi. Uzrok može biti velika razina kolesterola ili bolesti poput dijabetesa.

Neprikladna prehrana

Prehrana siromašna vitaminima, mineralima i masnim kiselinama dugoročno uzrokuje štete na arterijama, venama i kapilarima. A oštećene krvne žile ne mogu dobro opskrbljivati organe, posebno one u rukama i nogama.

Upala vena
U venama se mogu pojaviti ugrušci koji mogu dovesti do upale vena. Ovo se naziva venska tromboza.

Posebna stanja i bolesti
Trudnoća, dijabetes, visoki tlak, povišeni kolesterol...mogu također ometati cirkulaciju i izazvati hladnoću ruku i nogu.

Što poduzeti da se problem riješi?


1. Kao prvo uvedite promjene u životni stil.
Jedite zdravo te redovno i umjereno vježbajte. Osjetit ćete velike promjene.
2. Ako ste izloženi hladnoći učinite sve da održite tjelesnu temperaturu.
Nosite tople rukavice i vunenu odjeću. Budite fizički aktivni, to će održati toplinu.
3. Za brzi oporavak jedite svježi đumbir.
4. Prestanite pušiti ili boraviti u zadimljenom prostoru.

shine.yahoo.com