Resveratrol spada među najjače antioksidanse

Vino
Ova moćna tvar po sastavu je prirodni fenol, a znanost oko resveratrola toliko je kompleksna da njegovo djelovanje još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Danas se resveratrol čak naziva i eliksirom mladosti zbog dobrobiti koje pruža starijim osobama.

Resveratrol je otkriven tijekom istraživanja koje je proučavalo mediteransku prehranu i njen utjecaj na zdravlje organizma. Tijekom godina istraživanja ove tvari, dokazano je mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje našeg tijela, a posebice kod sprječavanja bolesti koje su karakteristične za kasnije stadije života.

Dobrobiti resveratrola na zdravlje

Usporava starenje,
Štiti organizam od slobodnih radikala,
Sprječava nakupljanje naslaga na krvnim žilama,
Štiti srce i mozak,
Usporava zgrušavanje krvi,
Podržava zdravlje srčanih mišića,
Pomaže kod dijabetesa,
Blagotvorno djeluje kod bolesti crijeva,
Pruža anti-age djelovanje za kožu,
Sprječava propadanje kognitivnih funkcija,
Ima pozitivan učinak kod neuroloških bolesti.
resveratrol-grozde

Iako mu je najpoznatiji izvor grožđe te određene sorte crvenog vina, resveratrol se također nalazi u bobičastom voću (maline, borovnice, kupine) i kikirikiju, no u znatno manjim količinama.

Resveratrol se može konzumirati u obliku dodataka prehrani kojih na tržištu ima i više nego dovoljno. Također je poželjno uključiti bobičasto voće u prehranu jer će dodatno uravnotežiti unos vitamina i minerala te vas opskrbiti kontinuiranom dozom resveratrola za zdravlje.


Upozorenja i gdje kupiti

Zbog povišenog testosterona tijekom konzumiranja resveratrola, dodatke prehrani na bazi resveratrola poželjno je izbjegavati kod dojenja, trudnoće ili terapije oralnim kontraceptivima. S druge strane, muškarcima će resveratrol dodatno ojačati hormonalnu sliku i organizam pa se smatra odličnim dodatkom prehrani za dugovječnost muškaraca.

Ukoliko se odlučite na dodatak resveratrola u svojoj prehrani, pripazite da koristite kvalitetne dodatke prehrani. U mnogim ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane možete pronaći proizvode s resveratrolom po pristupačnim cijenama, no provjerite za svaki slučaj popis sastojaka kako biste izbjegli razne druge nadopune.