Recepti za pripremu ulja od kantariona

Ulje se priprema u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom ulju od masline. Potrebno je ostaviti svježe cvjetove da odstoje preko noći, da se očiste od kukaca.
Ulje kantariona pravi se po sljedećoj recepturi: 4 velike žlice nerazvijenih pupova biljke usipamo u staklenu teglu i ostavimo jedan dan, da malo uvenu. Nakon toga na njih nalijevamo 1 litru kvalitetnog maslinovog ulja, zatvaramo staklenku i puštamo je da stoji na suncu 6 - 8 tjedana. Ulje čuvamo u čvrsto zatvorenim tamnim bocama i na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru.
Ulje kantariona se koristi za obloge, masaže, za smirenje, opuštanje i kao lijek protiv bolova u želucu. Pogotovo je dobro za suhu, osjetljivu i ispucanu kožu. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda mišića, hematoma i svih reumatskih oboljenja. Ovim se uljem mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 žličicu ulja, sa komadićem kruha zbog okusa.

Kvalitetno kantarionovo ulje možete prepoznati po tamnoj crvenoj boji koja čak vuče na ljubičasto. Ako vam se ne da pripremati ulje kod kuće, uvijek ga možete kupiti u trgovinama ljekovitim biljem, ljekarnama, drogerijama ili kod ljudi koji ga pripremaju kod kuće. Prije kupnje ulja dobro se raspitajte o kvaliteti ulja.
Postoji još jedan način pripreme ulja od kantariona, doduše malo manje učinkovit: 500 grama cvijeta i sitno isjeckanog lišća kantariona potopite u staklenku s 1 l najboljeg maslinovog ulja i 1 litru bijelog vina. Sve to kuhajte na vodenoj pari dok vino ne ispari i dok ne ostane samo ulje.

izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com