Razlikujte alergije od prehlade

kihanje alergija
Ako vam se u proljeće ili ljeto pojave povišena temperatura i simptomi slični prehladi, predlažemo vam da se posavjetujete sa alergologom. Može biti da umjesto gripe, imate simptome alergije.

Dugotrajna alergija koja se ne liječi može okončati kroničnim bronhitisom ili astmom. Zbog toga je važno pravovremeno reagirati i spriječiti moguće veće komplikacije. Svakako, ukoliko patite od neke od alergija, posjetite liječnika. Ako utvrdite da ste alergični, riješite se i najmanje plijesni i peludi u domu jer izazivaju najteže reakcije. Ljubimce držite podalje od spavaće sobe, a pokušajte se pridržavati općih savjeta za alergičare.

Svakodnevno pratite biometeorološku prognozu i izbjegavajte izlaske u danima kad je u zraku visoka koncentracija peludi. Prozore kuće, ili automobila držite zatvorenima. Na taj način ćete smanjiti mogućnost ulaženja peludi u prostor u kojem boravite. Ako ste u mogućnosti, promijenite sredinu. Tijekom peludne sezone otiđite na more, odnosno izbjegavajte područja bogata peludi.

Nemojte sušiti odjeću i posteljinu na zraku jer se na taj način njoj može nataložiti pelud. Plahte perite iskuhavanjem. Izbacite tepihe jer ćete tako smanjiti broj grinja. Posteljinu i jastuke čuvajte u plastičnim vrećama s patentnim zatvaračem.

Kupajte ljubimce u čistoj vodi da biste smanjili nakupine peruti. Ako ste alergični na dlaku, ne puštajte ih u spavaću sobu. Vlagu u domu držite ispod 50 posto. Tako ćete se riješiti i plijesni, jer njeno udisanje može iritirati i nadražiti disajne putove.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl