Raste broj oboljelih od šuge, u HNŽ-u 33, a u ZHŽ-u 4 slučaja

Raste broj oboljelih od šuge, u HNŽ-u 33, a u ZHŽ-u 4 slučaja

... epidemiološkog izvješća Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u rujnu su u Zapadnohercegovačkoj županiji registrirane čak četiri osobe zaražene šugom. Ekstremno je povećan i broj oboljelih u HN županiji gdje su u rujnu registrirane 33 osobe, piše Večernji list.

Bolest se širi

Zanimljivo je spomenuti i kako se prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH šuga proširila u svim županijama u Federaciji osim u Posavini. Tako je u rujnu zabilježen i jedan slučaj oboljele osobe u Hercegbosanskoj županiji, te četiri osobe u Srednjobosanskoj županiji.

Tideset i jedna osoba oboljela od šuge registrirana je u Sarajevskoj županiji, a 18 u Tuzlanskoj. Zabrinjavajuća je činjenica da je u devet mjeseci u ovoj godini od ove bolesti u Federaciji BiH oboljelo čak 1007, dok je u cijeloj prošloj godini zabilježeno 705 oboljelih osoba. Kada je u pitanju rujan , ove godine je samo u ovom mjesecu od šuge oboljela 121 osoba, dok je prošle godine oboljelo 80 osoba.

Mišja groznica

Prema spomenutom izvješću, u Federaciji se bilježi i velik broj oboljelih od herpes zostera. Najveći broj oboljelih je zabilježen u Sarajevskoj županiji, čak 59, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji oboljelo 15 osoba, a u Zapadnohercegovačkoj županiji jedna osoba. Da se radi o porastu oboljelih od ovoga virusa, govori i činjenica da je tijekom cijele prošle godina registrirana 41 oboljela osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine 94 osobe.

Tijekom rujna registrirano je 11 slučajeva hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, pet slučajeva na području Unsko-sanske županije, dva u Srednjobosanskoj županiji, zatim dva slučaja u Zeničko-dobojskoj županiji i po jedan u Tuzlanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

"Povećan je broj oboljelih od leptospiroze, što uz povećan broj oboljelih od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom ukazuje na problem zoonoza čiji rezervoar i vektor su glodavci. Tijekom rujna došlo je do izmjene u strukturi pet vodećih zaraznih bolesti u odnosu na prethodni mjesec.Vodeći je enterocollitis ac. (32,34%), slijedi scabies (9,48%), varicellae (8,14%), morbilli (7,36%) i TBC (5,63%)", stoji u epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za rujan.