Raste broj oboljelih od šuge, u HNŽ-u 33, a u ZHŽ-u 4 slučaja

Mostar štrajk, Zavod za zdravstveno osiguranje, Osman Tufek, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja, žene, muškarci, doktori, transplantacija, Hrvatska, riječka bolnica, KBC Rijeka, transplantacijski zahvati, dječja transplantacija., crna kronika, recepti, lijekovi, studentica, stažiranje, Trebinje, hercegovački vicevi, ginekolog, doktori, odlazak u zemlje EU-a, novih doktora medicine, hercegovački vicevi, doktor, oprez, ospice, bolest, djeca, donje rublje, kina, liječnica, RAK, recept, srednja škola, trošak, lječnički  pregled, liječnici, liječnica, liječnici splitske bolnice, suđenje mostarskim liječnicima, BOLNICA MOSTAR, bolnica, ebola, BIH, sanitarna inspekcija, hercegovački vicevi, hercegovac, doktor, jaja trakavice, majka, kćeri, šuga, mišija groznica, Meningitis epidemica, bolest, epidemija, Ljubuški, medicinska sestra, medicinska sestre, medicinska škola, škola, medicinske sestre, BIH, bijeg, liječnici, korupcija, dozvola, BIH, radnici, bolovanje, bolest, pacijenti, zdravstvo, pr

... epidemiološkog izvješća Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u rujnu su u Zapadnohercegovačkoj županiji registrirane čak četiri osobe zaražene šugom. Ekstremno je povećan i broj oboljelih u HN županiji gdje su u rujnu registrirane 33 osobe, piše Večernji list.

Bolest se širi

Zanimljivo je spomenuti i kako se prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH šuga proširila u svim županijama u Federaciji osim u Posavini. Tako je u rujnu zabilježen i jedan slučaj oboljele osobe u Hercegbosanskoj županiji, te četiri osobe u Srednjobosanskoj županiji.

Tideset i jedna osoba oboljela od šuge registrirana je u Sarajevskoj županiji, a 18 u Tuzlanskoj. Zabrinjavajuća je činjenica da je u devet mjeseci u ovoj godini od ove bolesti u Federaciji BiH oboljelo čak 1007, dok je u cijeloj prošloj godini zabilježeno 705 oboljelih osoba. Kada je u pitanju rujan , ove godine je samo u ovom mjesecu od šuge oboljela 121 osoba, dok je prošle godine oboljelo 80 osoba.

Mišja groznica

Prema spomenutom izvješću, u Federaciji se bilježi i velik broj oboljelih od herpes zostera. Najveći broj oboljelih je zabilježen u Sarajevskoj županiji, čak 59, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji oboljelo 15 osoba, a u Zapadnohercegovačkoj županiji jedna osoba. Da se radi o porastu oboljelih od ovoga virusa, govori i činjenica da je tijekom cijele prošle godina registrirana 41 oboljela osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine 94 osobe.

Tijekom rujna registrirano je 11 slučajeva hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, pet slučajeva na području Unsko-sanske županije, dva u Srednjobosanskoj županiji, zatim dva slučaja u Zeničko-dobojskoj županiji i po jedan u Tuzlanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

"Povećan je broj oboljelih od leptospiroze, što uz povećan broj oboljelih od hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom ukazuje na problem zoonoza čiji rezervoar i vektor su glodavci. Tijekom rujna došlo je do izmjene u strukturi pet vodećih zaraznih bolesti u odnosu na prethodni mjesec.Vodeći je enterocollitis ac. (32,34%), slijedi scabies (9,48%), varicellae (8,14%), morbilli (7,36%) i TBC (5,63%)", stoji u epidemiološkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za rujan.