Ramska rakija je ljekovitija od bilo kakvih tableta

Rama, rakija
Tako smo jučer zatekli Ivana Burečića-Ćoru koji sa svojih 87 godina ne odustaje od ove tradicije. Zajedno sa sinom Mijom neumorno 27 godina peče rakiju bez obzira na vremenske uvjete.

Najzdravija na svijetu

Početkom mjeseca studenog postavljaju svoj kotao u Rumbocima, u Bulićima na mjestu Studenac. Tu se nalaze dva izvora vode, kao i potok, mjesto pogodno za posao pečenja rakije. Iako je Ivan već prevalio osam desetljeća, zdravlje ga dobro služi, i dalje neumorno peče rakiju cijelom selu pa i široj okolici.

Hvali se Ivan pa nam kaže: "Jedne sam godine, kada su šljive najbolje rodile u Rami, ispekao 1600 kotlova". Dodaje kako Rumbočani peku rakiju malo jaču i to oko 41 do 43 stupnja, što prije nije bio slučaj. U ranijim godinama uglavnom se izgonila od 35 do 38 stupnjeva. "Kotlarina" se uglavnom plaća ispečenom rakijom, a iznosi 3 litra ili 20 maraka po kotlu. Njegov kotao za pečenje rakije uzima 220 kg iz kojeg se većinom dobije oko tridesetak litara vrhunske ramske rakije.

"Ramska rakija je najčistija i najzdravija na svijetu. Ljekovitija je od onih tableta! Jedna do tri čašice dnevno i ne treba ti doktor", kaže Ivan.

Veliki urod šljiva

U Rami je ove godine bio velik urod šljiva, pa su se otac i sin već spremili za okretanje "veselog stroja". Prije su znali peći i po noći bez prekida, no ipak sa 87 godina lakše je noć provesti u toplom krevetu. I dok se ona peče, navraćaju susjedi, prijatelji, znanci kako bi je i oni kušali i uvjerili se da nije bolja od njihove. Dok se vesele zajedno uz roštilj, zapjeva se i pokoja ganga i bećarac tako da je "veseli stroj" kako Ramljaci zovu stroj za pečenje rakije, s pravom opravdao svoj naziv.

dnevni list