Rak je možda povezan s konzumacijom industrijski prerađene hrane

istrazivanje
istrazivanje
... industrijski prerađene hrane, posebno "ultra prerađene" hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji.

U istraživanju objavljenom u britanskom časopisu British Medical Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Naučnici s pariškog univerziteta Sorbona sugeriraju u istraživanju da se sa sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka.

- Taj zaključak iznosi vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti, prenosi BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.

Francuski naučnici fokusirali su se na "ultra prerađenu" hranu - u istraživanju su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela "ultra prerađene" hrane u jelovniku.

"Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije ultra prerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka", navode naučnici.

Oni međutim dodaju da se ti rezultati trebaju "potvrditi na drugim velikim" istraživanjima, te da su potrebna dodatna kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti industrijske hrane i slučajeva raka.

Ova istraživanja su daleko od toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije industrijski prerađene hrane, navodi BBC.