Rajsko voće: Smokva

smokva, lijek, voće, smokva, zdravlje, smokva, Maslačak, liječenje bradavica, otklanja bradavice, smokve, osa, muha, insekti, smokve, voće, Topiva vlakna, smokve, smokva, osa, smokva, delicije, Antistres poslastica, smokve, osa, smokva, hercegovina duhan smokva, smokve, krađa, tasovčići, veletržnica, smokve
Za smokvu kažu kako je ona rajsko voće koje obnavlja, osnažuje i održava zdravlje. Smokva je plod sočnog i slatkog okusa, a njene su blagodati za zdravlje brojne. Ona je lijek iz prirode za mnoge tegobe, ali i sjajna preventivna namirnica.

Prevencija raka

U sastavu smokvi kriju se brojni korisni spojevi. Između ostalih, polifenoli koji djeluju kao antioksidansi koji blokiraju gene uzročnike raka i usporavaju rast tkiva raka te benzaldehid i kumarin, koji se uspješno koriste u terapiji protiv raka. Smokve su pokazale odličnima kod smanjenja rizika od raka prostate i raka dojke. Također, smokva se preporučuje i u prevenciji raka debelog crijeva jer sadrži vlakna koja vežući na sebe vodu potiču redovno pražnjenje crijeva.

Prevencija visokog krvnog tlak i srčanog udara

U "brzoj" prehrani, kakvoj se često pribjegava, unos natrija može biti previsok, a to vodi do nedostatka kalija u organizmu. Neravnoteža tih minerala uzrok je hipertenzije, tj. visokog krvnog tlaka. Prehrana bogata svježim voćem i povrćem, uključujući svježe smokve, osigurava unos kalija i doprinosi snižavanju krvnog tlaka. Osim toga, kalij, omega 3 i omega 6 u smokvama pomažu u održavanju zdravlja srca.

Antistres poslastica

Zbog kompleksa vitamina B, minerala i znatne količine prirodnog šećera, smokva je idealno voće za one koji imaju problem sa živčanim sustavom. Preporučuje se onima koji pate od depresije, nesanice, loše koncentracije, imaju probleme s pamćenjem, nervozni su i neraspoloženi te često umorni i bez razloga. Smokva je sadržana od sastojaka koji u stresnom stanju stvaraju prijeko potrebni balans.