Pušenje je porok koji dovodi do niza kroničnih bolesti

zdravlje, cigarete, pušenje, prestanak, ovisnost, cigarete, pušenje, pušenje, debljanje, zdravlje, cigarete, marihuana, pušenje, pušenje, zdravlje, pušenje, reklama, cigarete, pušenje, Pušenje je porok, Nikotin, drugi uzrok smrtnosti, bolesti srca, kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, pušenje, cigarete
U cilju suzbijanja pušenja kao glavnog, izbježivog, čimbenika rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja.

Obilježava se i u Hrvatskoj, gdje puši gotovo svaka četvrta osoba, ove godine pod motom Zdravstvena upozorenja - upozorenja koja se pojavljuju na kutijama cigareta najjača su obrana protiv globalne epidemije pušenja.
Slika govori više

- Svjetska zdravstvena organizacija osobito odobrava i preporučuje zdravstvena upozorenja koja sadrže sliku i riječi zato što je takva poruka mnogo učinkovitija u poticanju pušača da prestanu pušiti. Ovakve upozoravajuće slike se pojavljuju na kutijama cigareta u sve više zemalja. Na Svjetski dan nepušenja, ali i cijelu sljedeću godinu Svjetska zdravstvena organizacija će poticati vlade da prihvate zdravstvena upozorenja koja zadovoljavaju sve kriterije maksimalne učinkovitosti, uključujući da pokrivaju više od polovine pakiranja, da se pojavljuju na obje strane i da sadrže upozoravajuće slike. Konvencija Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana obvezuje više od 160 zemalja da primjenjuju "zdravstvena upozorenja koja opisuju štetne učinke upotrebe duhana" na pakiranjima cigareta, te da ta upozorenja sadrže slike, kaže dr. sc. Senka Samardžić iz Zavoda za javno zdravstvo.
Motivacija

Rijetki su pušači koji bar jednom u životu nisu poželjeli ostaviti cigarete. No za taj potez nedostajala im je prava motivacija. Iz ZZJZ-a ističu kako je dokazano da učinkovita zdravstvena upozorenja, posebno ona koja uključuju i slike, na odličan način motiviraju pušače da prestanu ili smanje pušenje te smanjuju želju za pušenjem u osoba koje još nisu počele pušiti. No, unatoč ovoj činjenici, 9 od 10 osoba živi u zemljama koje ne zahtijevaju zdravstvena upozorenja sa slikama na kutijama cigareta.

- Nikotin je supstanca koja izaziva jaku ovisnost, zbog čega tek dugoročno upozorenja o stvarnom zdravstvenom riziku mogu imati učinka. Upozoravajući zdravstveni znakovi na pakiranjima cigareta su jednostavna, jeftina i učinkovita strategija koja može smanjiti broj pušača i spasiti živote - zaključuje dr. Samardžić.
Zašto prestati pušiti?

Pušenje je porok koji dovodi do niza kroničnih bolesti, predstavlja veliki financijski teret za pojedinca, ali i zdravstveni sustav. Još je uvijek društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu. No, upravo pušenje izaziva mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma, a za bolesti povezane s pušenjem godišnje se iz zdravstvenog budžeta naše zemlje odvaja više od 1,5 milijardi kuna, što obuhvaća trošak liječenja, lijekova, bolovanja. Paralelno, medicinski stručnjaci tvrde kako se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše se hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje se kašalj i otežano disanje te se poboljšava funkcija pluća. Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača.

BOLESTI KOJIMA JE JEDAN OD RIZIČNIH ČIMBENIKA PUŠENJE:

- Rak bronha i pluća

- Rak jednjaka i usne

- Visoki krvni tlak

- Akutni infarkt srca

- Ishemične bolesti srca

- Kronične opstruktivne bolesti pluća

- Cerebrovaskularni inzult

- Ateroskleroza krvnih žila

- Bolesti cirkulacijskog sustava

- Bolesti krvnih žila
ZDRAVSTVENE PREDNOSTI PRESTANKA PUŠENJA:

- NAKON 20 MINUTA: smanjuje se broj otkucaja srca i krvni tlak

- NAKON 12 SATI: razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalu

- NAKON 2 DO 12 TJEDANA: poboljšava se cirkulacija i povećava funkcija pluća

- NAKON 1 DO 9 MJESECI: smanjuje se kašalj i nedostatak zraka

- NAKON 1 GODINE: rizik od koronarne bolesti srca je upola manji nego kod pušača

- NAKON 5 GODINA: smanjuje se rizik za moždani udar

- NAKON 10 GODINA: rizik od raka pluća je upola manji nego kod pušača, smanjuje se i rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice, gušterače

- NAKON 15 GODINA: rizik od koronarne bolesti je isti kao kod osoba koje nisu nikada pušile
Novi pušači - ŽENE

Pušenje je drugi uzrok smrtnosti na globalnoj razini, iza hipertenzije, i odgovorno je za smrt jedne od deset odraslih osoba na razini svijeta. Žene čine oko 20 posto pušača u svijetu, što je i razlog da su za duhansku industriju glavna ciljna populacija, kako bi dobili nove potrošače duhana u zamjenu za one koji su prestali pušiti ili su umrli od bolesti vezanih uz pušenje. Naime, gotovo polovina današnjih pušača umrijet će prijevremeno od bolesti vezanih uz pušenje. Nadzor nad epidemijom uporabe duhana među ženama važan je dio sveobuhvatne strategije nadzora nad duhanom.

glas-slavonije.hr