Prvi slučaj u 2018: U BiH muškarac umro od svinjske gripe

gripa
gripa
...u bolnici u Zenici (KBZ), potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove zdravstvene ustanove, a riječ je o starijem muškarcu inicijala V. L.

Kako je kazao predsjednik Tima za sprečavanje gripe u bolnici u Zenici Ernad Drljević, riječ je o pacijentu starije životne dobi koji je već ranije imao određene simptome gripe te mu je svinjska gripe, kako je rekao Drljević, došla kao "pridružena gripa".

"Bolest, odnosno viroza je ustanovljena ranije, a mi to zovemo 'pridružena gripa'. Pacijent je već ranije imao bolest koja je prouzročila svinjsku gripu. Sad je trenutno aktualna epidemija tzv. 'plato gripe' te očekujemo da to traje sedam tjedana, do početka ožujka. Organizirali smo cijepljenje i u gradu, ali i u domovima zdravlja", kazao je dr. Drljević.

Prema njegovim riječima, u svim cjepivima za sada je izostavljen samo jedan tip, influence B.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliramo na pacijente ukoliko znaju da imaju gripu, da kupe masku pa da s njom idu liječniku, u ljekarnu ili u bolnicu. Isto tako bi bilo dobro da liječnici to kažu pacijentima, odnosno da je poželjno da nose maske. Većina ovakvih informacija bi se trebala davati putem telefona, posebno prva tri dana gripe", istaknuo je dr. Drljević te dodao kako domovi zdravljaju trebaju organizirati telefonske službe koje će davati informcije.

Također je dodao kako se treba osposobiti ljekarna gdje će osoblje savjetovati pacijente na koji način se boriti protiv gripe te da su to sve stvari koje mogu utjecati na smanjenje gripe.