Prvi slučaj prijenosa virusa Zika spolnim odnosom

Zaražena osoba je stanovnik države Ontario a virus mu je prenesen u Kanadi, u spolnom odnosu s osobom koja se zarazila na putovanju u jednu od zemalja zahvaćenih epidemijom zike, priopćili su dužnosnici kanadskih službi.

Virus zika, koji se povezuje s brojnim slučajevima mikrocefalije u Brazilu, vrlo se brzo širi zemljama Latinske Amerike i Karibima.

Komarac koji prenosi virus proširio se i na 30 američkih saveznih država, a u Puerto Ricu bi moglo biti i više stotina tisuća zaraženih, objavili su u travnju dužnosnici zdravstvenih službi SAD-a.

Nakon što je u veljači potvrđen prvi slučaj zaraze zikom kod osobe u kontinentalnom dijelu SAD-a koja nije putovala u virusom zahvaćene krajeve, Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) je priopćio da ispituje nova izvješća o mogućem prijenosu virusa zika seksualnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CDC je savjetovao muškarce koji putuju u područja u kojima je aktivan zika virus da upotrebljavaju kondome.

Još uvijek nema dokaza da žene mogu prenijeti zika virus svojim seksualnim partnerima, no potrebno je poduzeti još istraživanja kako bi se shvatio ovaj problem, navelo je ovo tijelo.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) priopćio je da ispituje 14 novih izvješća o mogućem prijenosu virusa zika seksualnim putem.

Hina