Prvi led u Hercegovini napunio ortopediju, večeras novi snijeg

led, snijeg, hitna služba, lom ruke, lom noge
Ovo je nemoguće. Što je tim ljudima? Cijelo jutro stižu slomljenih ruku, nogu, iskočenih koljena i zglobova, s rasjeklinama i što sve drugo. Stalno stižu novi. Nemamo 
kada ni doručkovati, tvrdi dežurni liječnik Sveučilišne kliničke bolnice 
Mostar, čudeći se kako je praktično prvi led u Hercegovini priredio ortopedima posla kao za jedan cijeli mjesec u vremenima kada je temperatura iznad ništice, piše vecernji.ba.

Unatoč tome što je prosinac jedan od najhladnijih mjeseci i vrijeme kada su snjegovi i temperature ispod ništice sasvim normalne, prvi led na tlu izazvao je i kaos u prometu, ali i nanio mnoge ozljede i pješacima.

Iznenadio led u prosincu

-Od jutros smo u Mostar otpremili tri osobe koje su imale prijelome. Svi prijelomi su nastali kod pješaka, tvrdi dežurna ekipa iz širokobriješke ambulante.

Lagani snijeg je jučer zabijelio okolna brda, tek nekoliko centimetara, a jutarnje temperature bile su nekoliko stupnjeva ispod ništice, da bi se već u podnevnim satima popele i do desetak stupnjeva. Nakon što je južina izazivala nelagode kod mnogih ljudi s kroničnim oboljenjima, dolazak hladnijeg vremena prouzročio je mnoga tjelesna oštećenja kod pješaka i vozača. Kako predviđaju meteorolozi, slično vrijeme nastavit će se i tijekom sljedećih nekoliko dana. Tako se danas očekuje slab do umjeren vjetar istočni i sjeveroistočni, a na jugu Hercegovine, umjeren i pojačan jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka predviđena je od minus sedam do minus četiri Celzijeva stupnja na planinama, i od minus tri do nula u nižim predjelima, a na jugu Hercegovine i do tri stupnja. Najviša dnevna temperatura bit će od minus dva do tri, na jugu Hercegovine do sedam stupnjeva.

Popodne novi snijeg

U Hercegovini se već tijekom popodneva očekuje nova naoblaka s kišom i snijegom u višim predjelima. U noći će se snijeg postupno širiti i u ostale predjele, moguće i u nižim predjelima.

Prema prognozi meteorologa, u utorak, rano ujutru bit će oblačno sa snijegom. Već tijekom jutra i prijepodne i na jugu Hercegovine, a do kraja dana i na istoku prestanak oborina i razvedravanje uz pojavu kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar sjeverozapadni, slab do umjeren. U srijedu će biti vrlo hladno, uz jači mraz, a na planinama će temperatura ponegdje iznositi čak i minus 18 stupnjeva. Tijekom dana umjereno do znatno oblačno, uz kraće sunčane intervale, ponegdje moguće i sa slabim snijegom u planinama. U četvrtak ujutro predviđeno je hladno vrijeme s jakim mrazom, a tijekom dana očekuje se pretežito oblačno s kraćim sunčanim intervalima u Hercegovini i prolaznim slabim snijegom na planinama.