Prva transplantacija bubrega na SKB Mostar izvest će se u sljedećih godinu dana

Mostar, bolnica, Dalmacija, gripa, HNŽ, SKB Mostar, beba, Mostar, bolnica, Mostar, transplatacija bubrega, SKB Mostar, SKB Mostar, Ante Kvesić, SKB Mostar, beba, Nova godina, bolnica, Klinička bolnica Mostar, krv, darivanje krvi, dragovoljno darivanje krvi, cinestar, donacija, SKB Mostar, Mostar, menigitis, smrt, obdukcija, Mostar, djevojčica, crna kronika, bebe, smrt bebe, Mostar, SKB Mostar, liječenja šećerne bolesti, šećerna bolest, šećer, SKB Mostar, beba, SKB Mostar, tečaj, SKB Mostar, Kirurgija, trudnoća, maloljetnice, Vajdana Tomić, SKB Mostar, bubrezi, transplatacija bubrega, Ante Kvesić, SKB Mostar, radnik, ozljeda, SKB Mostar, SKB Mostar, bakterija, SKB Mostar, MJERE, SKB Mostar, HNŽ, naplata, SKB Mostar, Novac, tužbe, SKB Mostar, posjeta, posjeta mostaru, SKB Mostar, djelatnici , zmije, ugriz zmije, SKB Mostar, Natječaj, natječaj za posao, Ljubo Bešlić, gradonačelnik, gradonačelnik Mostara, SKB Mostar, Natječaj, SKB Mostar
...prva transplantacija bubrega na SKB Mostar trebala bi se obaviti u sljedećih godinu dana, objavila je Fena.

Kako je uoči početka stručnog skupa o transplantacijskom programu izjavio pomoćnik ravnatelja za nastavu i znanstveno istraživački rad dr. sc. Ivan Ćavar, liječnici SKB Mostar, uz pomoć stručnjaka s KBC-a Zagreb, već dvije godine predano rade na pokretanju transpalatacijskog programa i SKB Mostar bi se uskoro trebao pridružiti kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli na kojima se već obavljaju transplantacijski zahvati.

- Zadnjih šest mjeseci intenzivirali smo aktivnosti i u bliskoj budućnosti očekujemo prve transplatacijske zahvate. Prvo bi se radile transplatacije rožnice i bubrega, najprije rožnice budući da je to najčešće izvođeni transplatacijski zahvat u svijetu i najmanje tehnički zahtjevan, a zatim i transplantacija bubrega - kazao je doktor Ćavar.

Dodao je kako se očekuje da se prva transplatacija rožnice obavi u sljedeća dva mjeseca, a zatim i transplatacija bubrega u roku od 12 mjeseci.

Po riječima transplantacijske koordinatorice KBC-a Zagreb dr. Jasne Brezak, SKB Mostar opremljena je potrebnom medicinskom aparaturom, ima odlične liječnike i sljedeći logičan korak u razvoju te zdravstvene ustanove je pokretanje transpalatacijskog programa.

Doktorica Brezak istaknula je kako je, pored samog osposobljavanja medicinskog tima, potrebno senzibilizirati javnost kako bi transplantacijska medicina mogla uistinu zaživjeti u društvu.

- Čula sam da je u bh. medijima krivo interpretirana vijest o novom zakonu o pretpostavljenom pristanku za doniranje organa. Mi u Hrvatskoj imamo sličan zakon, koji omogućava da se od osobe nakon njezine smrti uzmu organi za transplantaciju. Međutim, mi ne poduzimamo ništa u tom smjeru dok ne razgovaramo s obitelji preminulog i tek nakon suglasnosti obitelji idemo u daljnji postupak. Ako obitelj kaže ne, to je za nas ne i mi poštujemo njihovu odluku - kazala je doktorica Brezak.

Po njezinim riječima, hrvatski mediji odigrali su veliku ulogu u razvoju transplantacijskog programa zbog čega je danas Hrvatska u svjetskom vrhu po broju prikupljenih i presađenih organa.

- Transplantacijska medicina je plemenita disciplina medicine i treba zaživjeti u svakoj bolnici, pogotovo u 21. stoljeću - dodala je doktorica Brezak.