Prva pomoć kod peludnih alergija za najmlađe!

Zato roditelji trebaju biti posebno oprezni i paziti na potencijalne simptome alergija kako bi se na vrijeme spriječile moguće tegobe.

"Postoji čitav niz alergija, no ako kod djece primijetite simptome i reakcije tijekom proljeća - najvjerojatnije je u pitanju alergija na pelud", kaže dr. Joyce Rabbat, dječji alergolog s Loyola University Chicago Stritch School of Medicine.

Simptomi alergije na pelud - koji se mogu pogoršati na suh, vjetrovit dan - uključuju svrbež i suzenje u očima, začepljen nos ili curenje nosa, kašljanje i astmu.

"Ako simptomi koje vaše dijete ima ograničava njegove svakodnevne zadatke i život, nema razloga da dijete pati. Simptomi alergije se mogu liječiti. Neki ljudi misle kako je to nešto s čime se mora živjeti, no to zapravo nije istina", kaže Rabbat.

Prva pomoć kod peludnih alergija

Roditelji mogu poduzeti sljedeće korake kako bi smanjili simptome peludne alergije kod djece:

Provjerite količinu peludi u zraku i ograničite boravak djeteta vani kada je ta razina iznimno visoka.
Zatvorite prozore i vrata, posebice na dan kada je zabilježena visoka razina peludi u zraku. Ovo će pomoći ograničiti količinu peludi koja bi mogla završiti na pokućstvu i tepihu. Uključite klimu kako bi filtrirala pelud iz zraka u kući.
Neka djecu operu lice i ruke kada uđu u kuću nakon boravka vani. Također, i tuš i promjena odjeće mogu pomoći u odstranjivanju peludi s tijela.

Za kraj, još jedan savjet; ako je vaše dijete aktivno i bavi se sportovima koji se igraju na otvorenome, neka prije izlaska uzme lijek za alergije.

Roditelji trebaju pripaziti i na simptome astme jer mnoga djeca s alergijama također imaju i alergijsku astmu. Simptomi alergijske astme uključuju kašljanje, kratkoću daha te ubrzano i teško disanje. Liječenje alergije pomaže i u kontroliranju astme. Jednom kada se alergija pojača teže ju je liječiti. Zato su preventiva ili lijek prije vrhunca peludne sezone dobar putokaz prema proljeću bez neugodnih simptoma i posljedica.

izvor: ordinacija.hr