Prva osoba s transplantiranim licem, predstavio svoj novi izgled

MADRID - Španjolac koji je prošao prvu potpunu transplantaciju lica na svijetu pojavio se u ponedjeljak pred TV kamerama, prvi put nakon operacije kako bi zahvalio liječnicima i obitelji donora.

Predstavljen samo kao Oscar, 31-godišnjak je vrlo teško govorio pred novinarima na konferenciji održanoj u Vall d'Hebron bolnici gdje je operiran u ožujku.

Tijekom 24-satne operacije, liječnici su podigli cijelo lice uključujući i čeljust, nos, jagodične kosti, mišiće, zube i kapke te iz zamijenili poput maske postavili na Oscara. On je opisan kao farmer koji ne može jesti ni disati nakon što se slučajno ustrijelio u lice prije pet godina.

Sada nakon operacije, ističe dr. Joan Pere Barret, voditelj kirurškog tima koji je proveo operaciju, Oscar će morati proći i do 18 mjeseci fizikalne terapije kako bi ponovo povratio 90-ak posto funkcija lica. Konferencija za novinare održana je povodom njegova puštanja kući.

Iako posljedice operacije nisu imale najbolje rezultate, jer je tijelo dva puta odbilo novo lice što su liječnici morali sanirati lijekovima, Oscar sada polako počinje osjećati preko transplantirane kože te napokon može piti i jesti. Dobar znak je i činjenica da se morao obrijati jer mu je počela rasti brada.

Prva transplantacija lica, iako djelomična, izvedena je u Francuskoj 2005. godine od kada ih se obavilo još desetak, među kojima i tri u Španjolskoj.

Goran Vugrinec / jutarnji.hr