Propolis liječi kašalj, upale grla i sinusa, pa čak i infekcije kože

Propolis liječi kašalj, upale grla i sinusa, pa čak i infekcije kože
Propolis je prirodni antibiotik, a dobar je i u prevenciji sezonskih bolesti - istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od obolijevanja za čak 53 posto.

Osim što jača imunitet, propolis pomaže i kad se bolest već pojavi - olakšava simptome gripe, a učinkovit je i u liječenju kašlja, upale grla, sinusa te krajnika. Krema od propolisa odlično je sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

Za razliku od sintetičkih antibiotika, propolis ne djeluje samo na bakterije nego i na viruse, nema štetnih nuspojava te bakterije ne stvaraju otpornost na njega. Zbog njegove svestranosti propolis se često naziva lijekom 21. stoljeća. Oprez pri upotrebi propolisa preporučuje se jedino oboljelima od astme i peludnih alergija koji bi se prije uzimanja ovog pripravka trebali savjetovati s liječnikom.

Propolis može umanjiti oštećenja bubrega i jetara koja izaziva šećerna bolest, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Propolis također potiče razgradnju masnih stanica.

Propolis pomaže kod tretmana, alergija, artritisa i poremećaja zglobova, ekcema i dermatitisa, sindroma kroničnog umora te različitih virusnih infekcija, a znanstvenici trenutačno istražuju i njegovo djelovanje protiv tumora